Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

K okupácii sa vráti aj dráma Muž, ktorý stál v ceste

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Snímka v česko-ukrajinsko-litovskej koprodukcii je zároveň posledným filmom, v ktorom sa objavil slovenský herec Daniel Heriban.

Bratislava 21. augusta (TASR) - K okupácii Československej socialistickej republiky vojskami Varšavskej zmluvy, ktorá sa začala v noci z 20. na 21. augusta 1968, sa vracia aj film Muž, ktorý stál v ceste. "Zobrazuje osud človeka, ktorý sa odmietol poddať," približuje Peter Gašparík, PR manažér distribučnej spoločnosti Continental film, historickú drámu, ktorú uvedie do kín 12. októbra.

Film priblíži lekára a politika Františka Kriegela, ktorý bol na začiatku okupácie zatknutý a unesený, spoločne s hlavnými predstaviteľmi KSČ (Alexander Dubček, Oldřich Černík, Josef Smrkovský, Josef Špaček, Bohumil Šimon).

Kriegel, vo filme ho stvárňuje Tomáš Töpfer, sa stal jediným československým politikom, ktorý sa v zajatí aj pod hrozbou likvidácie postavil Leonidovi Iľjičovi Brežnevovi a nepodpísal Moskovský protokol - dokument deklarujúci súhlas s okupáciou Československa. "Film odhaľuje hrôzy komunistického režimu so zameraním na hrdinu Pražskej jari a najvyhrotenejší úsek jeho života i novodobých dejín krajiny," dodáva distribučná spoločnosť k snímke režiséra Petra Nikolaeva (Báječná léta pod psa, Kousek nebe, Lidice).

Snímka v česko-ukrajinsko-litovskej koprodukcii je zároveň posledným filmom, v ktorom sa objavil slovenský herec Daniel Heriban. Októbrové uvedenie historickej drámy má byť spomienkou na obľúbeného umelca, ktorý skonal na konci mája. "A cit pre verné stvárnenie aj komplikovaných postáv," dodáva Gašparík. Heriban sa na plátnach kín objaví ako Alexander Dubček.