Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Magazín

Moc režiséra M. Priklera čaká televízna premiéra

Na snímke režisér Mátyás Prikler Foto: TASR/Michal Svítok

Film sa zaoberá témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Moc je názov druhého dlhometrážneho filmu režiséra Mátyása Priklera. V dráme s prvkami politického trileru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti, si jednu z hlavných úloh zahral český herec a režisér Jan Kačer. Slovensko-maďarsko-český koprodukčný film uvedie RTVS v televíznej premiére v stredu 13. decembra o 22.00 h na Jednotke. TASR o tom informovala PR manažérka Dana Freyerová.

Film sa zaoberá témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Priklerova Moc sa začína nešťastnou náhodou na poľovačke, pri ktorej zomrie mladý chlapec. Príbeh odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Hlavné úlohy v ňom hrajú vysokopostavený politik a agent, ktorý má všetko "upratať". Film si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami.

"Film Moc nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť," približujú tvorcovia snímky, ktorej spoluautorom scenára je Marek Leščák. Na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos.

Do do kín vstúpila Moc 20. apríla po svetovej premiére na MFF v Rotterdame. Okrem Jana Kačera v nej hlavnú úlohu stvárňuje Szabolcs Hajdu. Ďalej hrajú Attila Mokos, Éva Bandor, Ingrid Timková, Jana Oľhová, Lucia Kašová, Miroslav Krobot, Roman Polák a iní.