Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

VIDEO: Trojnásobný držiteľ Oscara herec Jack Nicholson má 80 rokov

Na archívnej snímke z februára 1976 americký herec Jack Nicholson v scéne oscarového filmu Prelet nad kukučím hniezdom od režiséra Miloša Formana. Foto: TASR/AP

Jack Nicholson sa narodil 22. apríla 1937 v New Yorku (USA). Vyrastal v rodine svojich starých rodičov v americkom Neptune City.

New York/Bratislava 21. apríla (TASR) - Herec Jack Nicholson je trojnásobným laureátom Oscara, prestížnej ceny Americkej akadémie filmových umení a vied za filmy Chinatown (Čínska štvrť, 1974), One Flew Over the Cuckoo's Nest (Prelet nad kukučím hniezdom, 1975) a As Good as It Gets (Tak dobre ako sa len dá, 1997). Profesionál, ktorý vždy vedel, aké dôležité je pre neho udržať sa vo výšinách hereckého Olympu sa v sobotu 22. apríla sa dožíva 80 rokov.

Jack Nicholson sa narodil 22. apríla 1937 v New Yorku (USA). Vyrastal v rodine svojich starých rodičov v americkom Neptune City. Absolvoval strednú školu Manasquan High School, kde nezaprel svoj komediálny talent. To naznačilo jeho budúcu kariéru. Začínal v animátorských štúdiách Hanna-Barbera v Hollywoode a neskôr si jeho dramatický talent všimli filmoví producenti. Prelom hercovej kariéry znamenalo účinkovanie v kasovom trháku Easy Rider (Bezstarostná jazda, 1969). Nasledovali ďalšie úspešné snímky, napríklad The Shining (Osvietenie, 1980), Poštár zvoní vždy dvakrát (Postman Always Rings Twice, 1981), The Witches of Eastwick (Čarodejnice z Eastwicku, 1987).



Vo filme The Bucket List (Kým si po nás príde, 2007) vytvoril postavu nevyliečiteľne chorého arogantného milionára, ktorý sa spriatelí v nemocnici s černošským automechanikom. Obaja sa dozvedia, že im zostáva rok života, hoci sú úplne odlišní spriatelia sa. Spíšu zoznam nesplnených snov a ujdú z kliniky. V hlavných rolách excelujú Jack Nicholson a vynikajúci Morgan Freeman.

Jeho komerčne najúspešnejším filmom sa stal rozprávkový príbeh Batman (1989). Za stvárnenie Jokera v tomto filme dostal Jack Nicholson ocenenie Zlatý glóbus. Herec je nositeľom aj ceny Amerického filmového inštitútu (AFI) za celoživotné dielo, ktorú získal v roku 1994.

Jack Nicholson nechýbal na žiadnom domácom stretnutí basketbalistov Los Angeles Lakers. Ich zápasom sa museli prispôsobiť aj jeho filmovacie tímy.

Americký oscarový herec Jack Nicholson, kedysi povestný zvodca žien, ukončil v roku 2013 svoju hereckú kariéru. Z filmového prostredia sa rozhodol odísť potichu a uviedol, že nemá v pláne účinkovať už v žiadnej snímke. "Jack sa rozhodol bez pompéznosti odísť do dôchodku. Dôvod je jednoduchý - zhoršila sa mu pamäť, čo mu zabraňuje učiť sa filmové scenáre," uviedol nemenovaný zdroj. Posledným filmom držiteľa troch Oscarov tak zostáva titul Ako vieš? z roku 2010.