Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

V Bratislave slávnostne uvedú ukrajinskú historickú drámu Dovbuš

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Príbeh Oleksu Dovbuša je z prvej polovice 18. storočia, odohráva sa na hraniciach Ukrajiny, Poľska a Maďarska počas povstania karpatských opričníkov.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Ukrajinskú historickú drámu Dovbuš slávnostne predstavia v stredu v Bratislave. V legendárnom 300-ročnom príbehu o ukrajinskom hrdinovi Oleksovi Dovbušovi bojujúcom za slobodu svojho ľudu uvidia diváci v hlavnej úlohe Sergeja Strelnikova, držiteľa najvyššieho ukrajinského televízneho ocenenia Teletriumph 2013. Film režiséra Olesa Sanina sa radí medzi najväčšie a najdrahšie ukrajinské snímky.

Saninovou snahou bolo nakrútiť film o slobode s novým pohľadom na ukrajinsko-poľské vzťahy spred 300 rokov. Príbeh Oleksu Dovbuša je z prvej polovice 18. storočia, odohráva sa na hraniciach Ukrajiny, Poľska a Maďarska počas povstania karpatských opričníkov. Pre obyvateľov Karpát je to kruté a temné obdobie. "Dvaja bratia Dovbušovci tu začínajú bojovať bok po boku. No osud to zariadil inak, ich cesty sa rozchádzajú. Ivan je posadnutý peniazmi, zatiaľ čo druhý - Oleksa - bojuje za slobodu svojho ľudu," približuje distribučná spoločnosť Magic Box Slovakia snímku z čias, keď sa Karpaty zmietali vo vlne povstaní.

Nakrúcanie filmu trvalo štyri roky, filmári na Dovbušovi pracovali od roku 2018. "Historický film s množstvom masových scén, špeciálnych efektov a kulís si vyžaduje viac peňazí," hovorí producent Maxim Asadčij k snímke, v ktorej použili viac ako 1000 kostýmov, spolupracovalo na ňom 3000 ľudí a od základov bola postavená pevnosť neďaleko Kyjeva. Pre nakrúcanie bolo postavených alebo obnovených viac ako 20 lokalít. Na najväčších scénach sa podieľalo 500 ľudí, pričom v zábere bolo naraz 50 kaskadérov.

"Tvorcovia filmu chodili na expedície, študovali remeslá a techniky boja zo 17. storočia a neustále hľadali peniaze na realizáciu svojich ambicióznych plánov. S rozpočtom 120 miliónov hrivien je akčný film Dovbuš od Olesa Sanina jedným z najväčších a najdrahších ukrajinských filmov," podčiarkuje distribučná spoločnosť.

Dovbuš vstúpi do kín na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta. Okrem Slovenska sa bude premietať v Nemecku, Českej republike, Litve, Estónsku, Lotyšsku i Kórei.