Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

FOTO: V Bratislave sa začal festival Biela noc

Na snímke objekt Liz Von Graevenitz Tales From The Other Side počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019. Foto: Foto/Dano Veselský

Návštevníkov čaká podľa organizátorov takmer 50 rôznych inštalácií od tvorcov z Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Kanady, Británie, Austrálie aj Brazílie.

Bratislava 28. septembra (TASR/Teraz.sk) - V Bratislave sa v piatok (27. 9.) začal najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc. V poradí 5. ročník podujatia potrvá tri dni, do nedele 29. septembra prežiari hlavné mesto priestorovými a svetelnými dielami zahraničných i domácich vizuálnych umelcov.

"Máme tri skupiny diel - denno-nočné, ktoré uvidíte počas všetkých troch dní od dvanástej do dvanástej, diela nočné, ktoré sa spúšťajú každý večer o siedmej, potom diela časové, ktoré sa udejú vždy v konkrétnom čase - živé koncerty, performancie, diskusie, prednášky, workshopy, tam si treba ustrážiť čas," upozorňuje riaditeľka Bielej noci Zuzana Pacáková.

Festival ponúka umelecké zastávky na dvoch hlavných trasách - historickej a vodnej. Návštevníci si tak okrem centra mesta môžu vychutnať nevšednú prechádzku od River Parku po štvrť Eurovea City, na ktorej ich čaká viacero komiksových prekvapení a futuristických zážitkov.

Na snímke objekt Filipa Šicka The Essence of Knowledge počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019.
Foto: TASR/Dano Veselský


Na snímke objekt Filthyho Lukera a Pedra Estrellasa Art Attack počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019.
Foto: TASR/Dano Veselský


Na ekologické témy upozorňuje priestranná bublina na Hlavnom námestí, s ktorou sa v Bratislave predstavia nemeckí umelci Plastique Fantastique. "Bublinou sa budú môcť návštevníci prejsť a vyslovene sa predierať plastovou krajinou a zažiť pocit, keď naše telo je obkolesené plastom," priblížila dielo riaditeľka festivalu.
Na snímke objekt Plastique Fantastique The BIG MASS počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019.
Foto: Foto/Dano Veselský


Na snímke priestorová inštalácia Numen/For Use / String počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019.
Foto: Foto/Dano Veselský


Na snímke svetelná inštalácia BN Label Play of light počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019.
Foto: Foto/Dano Veselský


Medzi najvýraznejšie diela 5. ročníka Bielej noci patrí aj Gaia, 7-metrová svietiaca zemeguľa, ktorú vytvoril Luke Jerram, alebo obria chobotnica v Sklade č. 7.
Na snímke objekt Filthyho Lukera a Pedra Estrellasa Octopus počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019.
Foto: Foto/Dano Veselský


Na snímke objekt Luke Jerrama Gaia počas medzinárodného festivalu súčasného umenia Biela noc 2019 v Bratislave 27. septembra 2019.
Foto: TASR/AP