Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Francúz Robert zdolal holými rukami 31-poschodový hotel v Barcelone

Francúzsky extrémny lezec Alain Robert, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na zlezenie skleneno-oceľového povrchu budovy iba pomocou holých rúk, vrecka s uhličitanom horečnatým proti šmýkaniu dlaní a fľaškou vody mu stačilo iba 20 minút.

Barcelona 13. júna (TASR) - Francúzsky "pavúčí muž" Alain Robert sa v pondelok vyšplhal bez istenia na 31-poschodový hotel Habitat Sky v Barcelone, ktorý je so 116 metrami štvrtou najvyššou budovou tejto katalánskej metropoly.

Informovala o tom dnes agentúra AP.

Na zlezenie skleneno-oceľového povrchu budovy iba pomocou holých rúk, vrecka s uhličitanom horečnatým proti šmýkaniu dlaní a fľaškou vody stačilo 54-ročnému Robertovi, známemu ako "francúzsky Spiderman", iba 20 minút.

Po dosiahnutí vrcholca budovy lezca už tradične vypočúvali policajti, tentoraz ho však prepustili bez obvinenia.

Robert, jeden z najznámejších predstaviteľov builderingu - extrémneho lezenia po objektoch vytvorených ľudskou činnosťou, má na konte vyše 130 výškových stavieb po celom svete pokorených takmer vždy bez istenia.

V jeho "zbierke" sú také architektonické skvosty ako Empire State Building v New Yorku, Petronas Towers v Kuala Lumpure, Sears Tower v Chicagu, Taipei 101 v Tchaj-peji, ale aj budova Slovenského rozhlasu v Bratislave.