Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Francúzskeho Césara za najlepší film získal thriller Elle

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzske Oscary - ceny tamojšej akadémie filmových umení - Césary - sa však v tomto roku udeľovali bez predsedajúceho.

Paríž 25. februára (TASR) - Hlavnú cenu Francúzskej filmovej akadémie - sošku Césara za najlepší film - získala v piatok večer snímka režiséra Paula Verhoevena s názvom Elle.

Hlavná predstaviteľka tohto thrilleru - herečka Isabelle Huppertová - získala za stvárnenie postavy úspešnej ženy, ktorá sa po napadnutí vo vlastnom dome vydá po stopách páchateľa, cenu za najlepšiu herečku. Huppertová je zároveň nominovaná na Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe.

Sociálna dráma I, Daniel Blake (Ja, Daniel Blake) britského režiséra Kena Loacha získala na 42. slávnostnom udeľovaní Césarov sošku za najlepší zahraničný film.

Cenu za najlepšiu réžiu si prevzal francúzsko-kanadský režisér Xavier Dolan za snímku Juste la fin du monde (Je to len koniec sveta).

Césara za najlepší mužský herecký výkon udelili Gaspardovi Ullielovi za účinkovanie v Dolanovom filme, kde hral umierajúceho autora, ktorý sa vráti po 12 rokoch domov. Akadémia udelila tiež tejto sociálnej dráme tretieho Césara - za najlepší strih.

Čestný César poputoval v tomto roku americkému hercovi, ale i scenáristovi, režisérovi a producentovi Georgeovi Clooneymu ako "najcharizmatickejšiemu hercovi svojej generácie".

Francúzske Oscary - ceny tamojšej akadémie filmových umení - Césary - sa však v tomto roku udeľovali bez predsedajúceho. Pôvodne navrhnutý poľský režisér Roman Polanski sa tejto úlohy vzdal kvôli polemike, ktorú rozpútali v súvislosti s režisérovou kriminálnou minulosťou v krajine feministické organizácie a Rada akadémie rozhodla, že ho na tomto podujatí nikto nenahradí.