Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Francúzski vedci pozorovali pokusy makakov spáriť sa s laňou

Makak dlhochvostý, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzski experti na primáty prišli na japonský ostrov Jakušima skúmať správanie makakov.

Jakušima 11. januára (TASR) – Nezvyčajný jav - pokus o spárenie sa primáta s príslušníkom iného živočíšneho druhu - pozorovali francúzski zoológovia v Japonsku.

Francúzski experti na primáty prišli na japonský ostrov Jakušima skúmať správanie makakov. Pri pozorovaní opíc zbadali, ako samec vyliezol na laň druhu sika a zjavne sa usiloval o kopuláciu. Vedci celú udalosť nakrútili a o tejto kuriozite vyšiel článok v odbornom vedeckom časopise, informoval v utorok francúzsky denník Le Monde.

Na ostrove Jakušima žijú makaky a jelene sika v tesnej blízkosti, pretože je to obojstranne výhodné. Kým kopytníky sa živia plodmi a listami, ktoré spadnú na zem, makaky zas lane zbavujú kliešťov a ďalšieho hmyzu bohatého na bielkoviny. Oba živočíšne druhy sa dokonca spolu hrajú. Nie je neobvyklé, že makaky sedia na chrbte jeleňov a dokonca ich povzbudzujú do pohybu tľapkaním po zadnej časti tela.

Pokusy makakov o sexuálny styk s laňami v Japonsku spozoroval už v roku 2015 fotograf Alexandre Bonnefoy, ale vedci mu najprv nechceli veriť. "Keď nám o tom Alexander hovoril, neverili sme mu. Potom nám ale ukázal fotky, a tak sme sa obrátili na našich japonských kolegov. Tí tiež neverili, kým nezbadali zábery," uviedol francúzsky profesor Cédric Sueur zo štrasburského výskumného inštitútu IPHC.

Profesor vysvetlil, že sexuálny styk medzi makakom a laňou nie je z fyziologických dôvodov možný. Makaky sa napriek tomu reálne snažia o kopuláciu a lane nekladú odpor. Navyše sa ukázalo, že makak má intímny kontakt len s niektorými laňami, ďalšie ho odmietajú. Takýto jedinec je okrem toho agresívny voči iným opičím samcom, ktorí sa k laniam priblížia.

Podľa francúzskeho profesora rozhodne nejde o žiadny omyl a makaky sú si vedomé svojho konania. Vedci si bizarné správanie vysvetľujú tým, že ide o mladých samcov, ktorí nemajú prístup k samiciam vlastného druhu a lomcujú nimi hormóny. "Je to neobvyklé správanie, pretože ešte nikto ho u týchto opíc nepozoroval, hoci sú častým predmetom pozorovania," zhrnul Sueur.

Vedci sa zaujímajú o miestne makaky pre ich neobvyklé správanie a vynaliezavosť. Naučili sa napríklad umývať si sladké zemiaky predtým ako ich začnú jesť a zvyknú sa kúpať v horúcich prameňoch.