Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Louvre žiada verejnosť, aby financovala návrat vzácneho diela

Na snímke modlitebná kniha z roku 1532, ktorá momentálne patrí súkromnému zberateľovi v Británii, je vystavená v múzeu Louvre 24. októbra 2017 v Paríži. . Foto: TASR AP

Ide o modlitebná Knihu hodiniek, rukopis viazaný v zlate so smaragdovými, rubínovými a tyrkysovými kameňmi, patrila francúzskemu kráľovi Františkovi I.

Paríž 25. októbra (TASR) - Parížske múzeum Louvre vyzýva verejnosť, aby pomohla s návratom jedného z najväčších umeleckých diel francúzskej renesancie späť do Francúzska. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Modlitebná Kniha hodiniek - rukopis viazaný v zlate so smaragdovými, rubínovými a tyrkysovými kameňmi - patrila francúzskemu kráľovi Františkovi I., ktorý ju v 16. storočí daroval svojej desaťročnej neteri.

Odborníci túto modlitebnú knihu považujú za majstrovské dielo, ktoré momentálne patrí súkromnému zberateľovi v Británii.

Louvre uviedol, že potrebuje na získanie diela desať miliónov eur. Francúzsky koncern LVMH už polovicu tejto sumy prisľúbil. Múzeum dúfa, že zvyšok financií získa formou crowdfundingu a od darcov.

Riaditeľ múzea Louvre Jean-Luc Martinez dodal, že Kniha hodiniek sa popri slávnom da Vinciho obraze Mona Lisa stane jedným z najkultovejších symbolov múzea.