Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Napoleonov klobúk z bojiska vo Waterloo pôjde do dražby

Francúzsky generál, prvý konzul a francúzsky cisár Napoleon Bonaparte. Foto: TASR/AP

Ide o najnovšiu dražbu osobných vecí patriacich tomuto bývalému cisárovi, ktorý aj takmer dvesto rokov po svojej smrti zostáva predmetom fascinácie.

Lyon 16. júna (TASR) - Dvojrohý vojenský klobúk, ktorý mal na hlave Napoleon počas svojej veľkej porážky v bitke pri Waterloo, vydražia v pondelok na aukcii vo Francúzsku. Ide o najnovšiu dražbu osobných vecí patriacich tomuto bývalému cisárovi, ktorý aj takmer dvesto rokov po svojej smrti zostáva predmetom fascinácie.

Napoleon trval na nosení klobúkov bokom - a nie koncami vpredu a vzadu -, aby si ho bolo možné na bojisku ľahko všimnúť. Počas 15 rokov pri moci obnosil približne 120 kusov čiernych plstených klobúkov z bobrej kože, väčšinu ktorých preňho vyrobila dielňa Poupard. Dodnes sa z nich zachovalo iba niekoľko exemplárov.

"Musia korešpondovať obdobím aj veľkosťou," uviedol dražiteľ Etiénne de Baecque z mesta Lyon. Hoci sa pôvod tohto klobúka, tzv. bikornu, nedá s určitosťou potvrdiť, je tradične pripisovaný Napoleonovi, pričom záznamy potvrdzujú, že si ho v roku 1815 ako suvenír vzal z bojového poľa ako trofej istý holandský dôstojník.

"Autenticitu klobúka prezrádza aj niekoľko ďalších detailov - cisár nemal rád ozdobný lem a vždy si ho dal odstrániť. Požadoval tiež spevnenie klobúka na určitých miestach, na ktorých ho chytal," povedal ďalej de Baecque.

Podobný Napoleonov bikorn, ktorý bol súčasťou zbierky monackej kráľovskej rodiny, sa pred štyrmi rokmi predal na aukcii za 1,9 milióna eur, informovala v piatok spravodajská stanica France 24.

Predpokladá sa, že klobúk, ktorý pôjde do dražby v pondelok, vynesie iba 30.000 až 40.000 eur, a to čiastočne preto, že nie je tak dobre zachovaný - jeho useň je vysušená a na viacerých miestach popraskaná.

Vlani v novembri sa na aukcii predal iba desať gramov vážiaci zlatý vavrínový lístok z koruny použitej v roku 1804 pri Napoleonovej korunovácii za 625.000 eur, uzatvára zmienené médium.