Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Neznámi vandali poškodili sochu psa prezidenta Mitterranda

Na snímke labrador, ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Soche, ktorá predstavuje Mitterrandovho obľúbeného psa - sučku labradora menom Baltique, neznámy páchateľ odrezal chvost.

Paríž 17. augusta (TASR/Teraz.sk ) - Neznámi páchatelia tento týždeň poškodili sochu psa, ktorá je súčasťou súsošia francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda v meste Soustons v departemente Landes v regióne Akvitánsko.

Soche, ktorá predstavuje Mitterrandovho obľúbeného psa - sučku labradora menom Baltique, neznámy páchateľ odrezal chvost, informoval denník Sud-Ouest s tým, že k vandalskému činu došlo v noci na utorok.

Socha psa odliata z bronzu, ktorej autorom je sochár Jacques Raoult, je súčasťou priestorovej inštalácie znázorňujúcej aj samotného Mitterranda, ako kráča za svojím psom.




Starostka mesta Frédérique Charpenelová vo svojej reakcii pre médiá vyjadrila rozhorčenie, pričom upozornila, že terč útoku nie je len pamätníkom prezidentovi, ale aj umeleckým dielom.

Radnica mesta, ako aj miestne združenia priateľov Francoisa Mitterranda podali vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Exprezident býval v Soustons 31 rokov a vo svojom vidieckom dome - prestavanej pastierni - v lokalite Latche prijal šéfov mnohých štátov a vlád, napríklad sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova, nemeckého kancelára Helmuta Kohla či izraelského politika Šimona Peresa.