Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Francúzsko zakázalo vstup na mýtickú horu Bugarach do 23. decembra

Hora Bugarach v masíve Pyrenejí Foto: wordpress.com

Hora Bugarach sa už pred tým, ako ju preslávil mayský kalendár, tešila pomerne veľkej popularite v radoch okultistov, a to pre svoju neobyčajnú geologickú stavbu

Paríž 20. novembra (TASR) - Francúzske úrady zakážu vstup na horu Bugarach v masíve Pyrenejí. Mnohí ľuďia ju totiž považujú za jedno z posledných útočísk pred apokalypsou, ktorá vraj ľudstvo čaká 21. decembra, keď sa končí mayský kalendár.

Prístup k hore bude uzavretý od 18. do 22. alebo 23. decembra, uviedol v neďalekom meste Carcassonne prefekt oblasti Eric Freysselinard.

V okolí rovnomennej dediny a na úpätí hory bude podľa prefekta hliadkovať asi sto policajtov. Samotná dedina má zhruba 200 obyvateľov.

Prefektúra svoje plány zdôvodňuje tým, že nie je v jej silách zaručiť bezpečnosť masám ľudí pri pohybe po strmých svahoch hory vysokej 1231 metrov. Na Pic de Bugarach sa totiž chystajú prívrženci hnutia New Age, podľa ktorých presvedčenia je hora jedným z mála miest, kde možno prežiť blížiaci sa koniec sveta. Mýtus láka aj mnohých zvedavcov i médiá.

Už vlani sa v súvislosti s apokalypsou počet návštevníkov v oblasti oproti iným rokom zdvojnásobil na 20.000. Francúzsky úrad pre štúdium siekt sa na dedinu zameral tiež, keďže sa obáva pokusov o spáchanie hromadnej samovraždy.

Ako informovali francúzske médiá, dávno pred avizovaným koncom sveta boli beznádejne zarezervované všetky miesta v nemnohých hoteloch a kempoch v oblasti, pričom mnohé za oveľa vyššiu cenu než zvyčajne.

Hora Bugarach sa už pred tým, ako ju preslávil mayský kalendár, tešila pomerne veľkej popularite v radoch okultistov, a to pre svoju neobyčajnú geologickú stavbu, keď v dôsledku zvláštneho vrásnenia zemskej kôry sú povrchové časti staršie ako vnútorné. O hore sa v týchto kruhoch hovorieva ako o základni mimozemšťanov a v jej podzemnej časti sa má skrývať brána do iného sveta.

Podľa niektorých zdrojov práve táto hora inšpirovala spisovateľa Julesa Verna pre napísanie románu Cesta do hlbín Zeme. Obraz hory vraj použil aj režisér Steven Spielberg vo filme Blízke stretnutie tretieho druhu nakrútenom v roku 1977.

V súvislosti s koncom sveta avizovaným mayským kalendárom bolo nakrútených niekoľko filmov, dokumentárnych filmov, téme sa už roky venujú stovky internetových stránok.

Vláda Guatemaly, kde sa polovica obyvateľstva hlási k mayskému pôvodu, organizuje na 21. decembra v hlavnom meste veľké podujatie pre prípad, že by koniec sveta skutočne nastal. Guatemalské združenie potomkov Mayov Oxlaljuj Ajpop však obvinilo vládu i turistických operátorov, že zneužívajú mýtus o mayskom kalendári na obohacovanie. Vo vyhlásení, ktoré združenie vydalo v októbri, sa uvádza, že začiatok nového mayského cyklu znamená, že môžu nastať veľké zmeny v osobnom, rodinnom alebo spoločenskom živote a ľudstvo bude žiť v harmónii s prírodou.