Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

G. Clooney s manželkou sa stretli s Merkelovou, hovorili o utečencoch

Na snímke herec a producent George Clooney s manželkou Amal Foto: TASR/AP

Herec je v súčasnosti v nemeckej metropole na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, kde prezentuje svoj nový film Ave, Caesar!.

Berlín 12. februára (TASR) - Hollywoodsky herec George Clooney a jeho manželka, právnička Amal, sa dnes v Berlíne súkromne stretli s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Diskutovali s ňou o kríze v Sýrii a o snahách Európy pomôcť utečencom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Herec je v súčasnosti v nemeckej metropole na medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, kde prezentuje svoj nový film "Ave, Caesar!".

Clooneyho sprevádzal na 40-minútovom stretnutí s kancelárkou aj David Miliband, bývalý britský minister zahraničných vecí, ktorý teraz riadi humanitárnu organizáciu Medzinárodný záchranný výbor (IRC).

Miliband po stretnutí povedal, že spoločne diskutovali o tom, čo krajiny po celom svete môžu urobiť pre vyriešenie "situácie, ktorá je už globálnym problémom - nielen sýrskym problémom, ani nemeckou záležitosťou". Pochválil Merkelovú za jej "veľmi silné líderstvo počas utečeneckej krízy a vyzdvihol ju ako príklad nielen pre Európu, ale pre celý svet".

Miliband uviedol, že požiadať o stretnutie s Merkelovou bol Clooneyho nápad. Kancelárka si vyslúžila chválu aj kritiku za to, že za posledný rok umožnila státisícom utečencov vstúpiť na územie Nemecka.

Clooney je známy svojou prácou v prospech ľudských práv a aj podporou projektov IRC. Miliband vysvetlil: "Nebolo by správne prísť do Berlína na filmový festival a predstierať, že neexistuje celosvetová záležitosť, pre ktorú sa Nemecko nachádza v oku búrky."

Merkelová neskôr povedala novinárom, že mala s Clooneyovcami a Milibandom "veľmi dobrý rozhovor", v ktorom si vymenili nápady, ako môžu humanitárne skupiny a vlády spolupracovať, aby povzbudili občanov k dobrovoľníckej práci v prospech utečencov.

Clooneyovci plánujú ešte dnes navštíviť berlínske ubytovacie zariadenie pre utečencov.