Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Svetoznámy finančník a veľkorysý filantrop George Soros jubiluje

V roku 1930 sa narodil americký biznismen a filantrop maďarsko-židovského pôvodu GEORGE SOROS. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Soros je autorom rady kníh s tematikou ďaleko presahujúcou oblasť financií.

Budapešť/Bratislava 12. augusta (TASR) – Americký biznismen a filantrop maďarsko-židovského pôvodu George Soros sa v stredu 12. augusta dožíva 85 rokov.

Preslávil sa najmä svojimi finančnými menovými špekuláciami, ktoré mu vyniesli miliardy dolárov. George Soros je však i angažovaným filantropom, autorom filozofických diel, zakladateľom a predsedom Soros Fund Management, LLC a Open Society Institute.

George Soros sa narodil 12. augusta 1930 v Budapešti (dnes Maďarsko), kde prežil aj nacistickú okupáciu. Po skončení druhej svetovej vojny opustil Maďarsko a odišiel do Spojeného kráľovstva. V roku 1952 tam ukončil štúdium na Vysokej škole ekonomickej v Londýne. V roku 1956 sa presťahoval do Spojených štátov amerických (USA), kde najskôr pracoval ako maklér na svetoznámej Wall Street a neskôr ako analytik finančných trhov. Popri práci sa zaoberal filozofiou, ktorá bola jeho veľkou vášňou. Značný vplyv na Sorosove filozofické myšlienky mal jeho bývalý univerzitný profesor, rakúsky mysliteľ Karl Popper. George Soros si však uvedomil, že je omnoho lepším finančníkom ako filozofom, hlavne v oblasti investícií. V USA založil a riadil Medzinárodný finančný fond, prostredníctvom ktorého nadobudol značný kapitál a stal sa dolárovým miliardárom. Celosvetovú popularitu, z veľkej časti však negatívnu, mu priniesol útok na britskú libru. Predajom obrovských zásob libier v hodnote približne desať miliárd donútil britskú centrálnu banku (Bank of England) k devalvácii libry a k vystúpeniu z európskeho výmenného mechanizmu. Udalosť sa zapísala do dejín ekonómie ako tzv. "Čierna streda" a Soros si získal prezývku "Muž, ktorý porazil Bank of England".

Svoje filantropické cítenie začal úspešný biznismen napĺňať v roku 1979 prostredníctvom poskytovania finančných podpôr africkým študentom, aby mohli v apartheidom trpiacej Juhoafrickej republike (JAR) študovať na univerzite v Kapskom meste. George Soros je zakladateľom siete organizácií a nadácií vo vyše 50 krajinách sveta. Ich cieľom je pomáhať pri budovaní a zachovávaní infraštruktúry a inštitúcií otvorenej spoločnosti. Rozšírené sú najmä v krajinách strednej a východnej Európy, v štátoch bývalého Sovietskeho zväzu, v Juhoafrickej republike, krajinách Latinskej Ameriky i v USA. K jeho ďalším významným aktivitám patrí založenie Stredoeurópskej univerzity (Central European University) so sídlom vo finančníkovej rodnej Budapešti. Podporuje aj medzinárodnú mimovládnu organizáciu bojujúcu proti korupcii Transparency International.

Soros je autorom rady kníh s tematikou ďaleko presahujúcou oblasť financií. Vo svojich dielach sa venoval i globálnej kríze, otvorenej spoločnosti a mnohým filozofickým otázkam. V rebríčku najveľkorysejších filantropov planéty zverejnenom v roku 2007 americkým ekonomickým magazínom Business Week sa George Soros s 2,1 miliardy USD na pomoc ľudstvu ocitol na štvrtej priečke. Od roku 1992 vložil do podpory rozvoja vzdelávacích programov, projektov v oblasti verejného zdravia, rozvoja občianskej spoločnosti a ďalších iných projektov stovky miliónov dolárov.

Za svoje aktivity dostal George Soros viacero prestížnych ocenení. Mnohé svetové univerzity mu udelili čestné uznania vrátane doktorátov honoris causa. Získal aj Cenu Nadácie svetového fóra, ktorú udeľuje Monacký svetový summit a Puškinovu medailu udeľovanú ruským prezidentom osobnostiam, ktoré sa významne zaslúžili o šírenie a štúdium ruského jazyka a o zbližovanie, ako aj vzájomné obohacovanie medzi rôznymi kultúrami a národmi.