Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

GOMBITA: Rodina by mala vždy ostať rodinou

Na snímke izba bezdomovcov, vpravo riaditeľ a rímskokatolícky kňaz Peter Gombita. Bernátovce. Foto: TASR/František Iván

Rímskokatolícky kňaz a riaditeľ zariadenia Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach pri Košiciach Peter Gombita hovorí o problémoch rodiny.

Košice 13. októbra (TASR) – Jedným z dôvodov, prečo sa rodiny s deťmi dostávajú do zlej sociálnej situácie a prichádzajú o strechu nad hlavou, je podľa rímskokatolíckeho kňaza a zároveň riaditeľa zariadenia Oáza – Nádej pre nový život v Bernátovciach pri Košiciach Petra Gombitu to, že rodiny nedržia spolu ako kedysi.

Ako tvrdí, v zariadení, kde žije približne 200 ľudí bez domova, evidujú približne 80 žiadostí rodín s deťmi o umiestnenie. "Momentálne máme u nás asi sedem rodín, plánujeme prijať ešte približne desať," povedal pre TASR Gombita s tým, že v súčasnosti riešia potrebné povolenia, aby u nich mohli byť.

Dôvodom, prečo sa rodiny dostávajú do takejto situácie, je podľa jeho slov to, že nedržia spolu. "Širšia rodina si kedysi pomáhala. Nedovolila, aby sa bratranec alebo brat pre alkohol ocitol na ulici. Rodina by mala byť pri ňom, sprevádzať ho a hľadať rôzne možnosti. To je základ, rodina by mala vždy ostať rodinou," tvrdí Gombita.

Podľa neho, by mali fungovať zariadenia alebo ubytovne, v ktorých by mal človek, ktorý sa dostane do problémov, možnosť prežiť. "Keď nemá prácu, nevie sa postarať o deti, ako sa môže cítiť? Čudujeme sa, že začína piť. Ja neviem, čo by som urobil, keby som napríklad nemal, čo dať dieťaťu na raňajky. Je to veľmi ťažké. Človek, keď nemá pri sebe ľudí, ktorí by naňho dohliadli a pomohli mu, tak skratuje a narobí problémy. Znásobuje sa mu to a ide do väčšej biedy a nešťastia a potom sú všetci na ulici," vysvetlil Gombita.

"Mal by byť zákon, ktorý nedovolí za žiadnych okolností, aby sa rodina dostala na ulicu. To znamená, že postrážim rodinu, otca, mamu s troma deťmi, zo sociálky, z rodinných prídavkov si vyplať elektrinu, plyn a my ti zadovážime stravu a následne to odrobíš. Teraz sa strava dá pozháňať pred zárukou. Keď sa rodina ocitne na ulici, je to pre štát i ľudí niekoľkonásobne drahšie a skomplikuje to život i deťom," myslí si Gombita.

Pri práci s ľuďmi bez domova je, ako hovorí, najväčšou devízou to, že sa zapájajú ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť. "Prídu, prispejú, donesú materiál. Ideme stavať domčeky, ktoré si budú stavať samotní bezdomovci. Ľudia budú prichádzať ako kedysi a pomáhať pri výstavbe. V tom vidím veľkú pomoc a devízu," dodal Gombita.