Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Magazín

Ďalšie dva albumy Mariky Gombitovej vychádzajú v reedícii

Na archívnej snímke speváčka Marika Gombitová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slnečný kalendár je v poradí tretím štúdiovým albumom, ktorý Opus vydal v roku 1982.

Bratislava 3. mája (TASR) - Minulý rok vydavateľstvo Opus začalo s vydávaním reedícií albumov legendy slovenskej a českej populárnej hudby Mariky Gombitovej. V závere roka vyšli jej prvé dva albumy Dievča do dažďa a Môj malý príbeh na CD a vinyle. V týchto dňoch vychádzajú ďalšie dva albumy Slnečný kalendár a Mince na dne fontán na vinyle aj CD. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Hovorí sa, že žiadny umelec nemá také oddané publikum a fanúšikov ako Marika Gombitová. Stala sa hudobnou ikonou, získala mnohé ocenenia ako Speváčka storočia, Žena 21. storočia, Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo a tento rok sa stala laureátkou Mimoriadnej ceny Krištáľového krídla.

Slnečný kalendár je v poradí tretím štúdiovým albumom, ktorý Opus vydal v roku 1982. Marika tu úspešne nadviazala na svoje predchádzajúce albumy a pripravila so svojím tímom pestrú kolekciu piesní vrátane hitov Máš v rukáve máj, Územie zázrakov či Deň veľkých nádejí. Jednotlivé piesne vytvorili skladatelia Ján Lehotský, Ján Lauko, Pavol Hammel a v dvoch prípadoch aj samotná Marika, pričom texty napísal jej najbližší spolupracovník Kamil Peteraj. Mariku sprevádza skupina Modus vo svojej dobovej zostave. Je to prvá platňa, ktorú Marika naspievala po nehode. Vrátila sa k mikrofónu s rozhodnutím spievať o obyčajných veciach, ktoré práve tým, čo prežila, nadobúdajú jednoduchú, prirodzenú krásu a optimizmus.

Mince na dne fontán je pozoruhodný titul, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1983. Sú to vlastne dva albumy v jednom, ktoré zjednocuje hlavná interpretka a jej dvorný textár Peteraj. Skladby na prvý album si Marika skomponovala sama a nahrala ich so špeciálne zostavenou štúdiovou skupinou, vedenou Lacom Lučeničom. Skladby na druhý album skomponoval Marike Janko Lehotský a nahrala ich spolu so skupinou Modus. Vznikla tak zaujímavá hudobná konfrontácia dvoch hudobných prístupov na v tej dobe netradičnom dvojalbumovom formáte. Za tento album získala Zlatý erb vydavateľstva OPUS za najlepšiu nahrávku roka.