Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Legendárna Věra Čáslavská zavítala po 20 rokoch na Slovensko

Věra Čáslavská Foto: TASR/Michal Svítok

Bývalá vynikajúca československá športová gymnastka bude počas víkendu čestným hosťom 25. ročníka Gymfestivalu v Trnave.Tam jej prezident SOV František Chmelár odovzdá Trofej SOV.

Bratislava 1. júna (TASR) - Presne po 20 rokoch zavítala v piatok na Slovensko Věra Čáslavská. Bývalá vynikajúca československá športová gymnastka bude počas víkendu čestným hosťom 25. ročníka Gymfestivalu v Trnave. Tam s ňou slovenská športová gymnastika oslávi jej nedávne životné jubileum 70 rokov a prezident SOV František Chmelár jej odovzdá Trofej SOV, najvyššie výročné ocenenie Slovenského olympijského výboru, ktoré si prevezme iba ako tretí zahraničný hosť Slovenska.

Věra Čáslavská
Foto: TASR/Michal Svítok
Čáslavská zdôraznila, že je veľmi rada, že sa po takom dlhom čase opäť dostala na Slovensko. "Mne sa tu vždy veľmi dobre súťažilo a aj keby som mala cvičiť iba na jednej nohe, vždy by som prišla," povedala 7-násobná olympijská víťazka, 4-násobná majsterka sveta a 11-násobná majsterka Európy. "Keby som mohla omladnúť hneď si sem prídem zacvičiť," dodala s úsmevom. Pri porovnaní gymnastiky z jej čias s tou súčasnou zdôraznila ako veľmi obtiažnosť ovplyvnili progres s gymnastickými náradiami, ale aj to, že dnes musí gymnasta do svojho programu zaradiť aj istý druh predpísaných cvikov. Súčasnú slovenskú gymnastiku porovnala s českou. "Priznám sa, že ani neviem či tu dnes máte nejaké veľké eso," povedala s tým, že v Čechách je to podobné. "V Prahe máme asi päť nádejných gymnastiek vo veku okolo 14 rokov, z nich by niečo mohlo byť." V súčasnosti je akousi patrónkou športového gymnastického centra v Děčíne, ktorému pomáha a s ktorým úzko spolupracuje aj Trnava. Ako priznala, bola by veľmi rada, keby tieto centrá medzi sebou úzko spolupracovali. Vo svojich spomienkach neobišla ani mexickú olympiádu a jej tichý protest na stupňoch pre víťazov pri sovietskej hymne, počas ktorej sa odvrátila od súperky smerom do zeme.

Tu bude player




Věra Čáslavská
Foto: TASR/Michal Svítok
Jej veľkou súperkou, ale aj prvou trénerkou, bola Eva Bosáková. "Na Evu Bosákovú si často spomínam. Musím zdôrazniť, že Evu som milovala, mala som ju strašne rada, vážila som si ju. Bola to vynikajúca gymnastka a ešte lepší človek," vyznala sa na margo svojej veľkej rivalky, pričom sa priznala, že sa ju aj bála zdolať.

V Trnave sa na tradičnom Gymfestivale podľa slov prezidenta SGF Jána Nováka pre ňu pripravuje veľkolepé privítanie, na ktorom nebudú chýbať ani viacerí bývalí slovenskí športoví gymnasti. "Mnohí z nich majú už aj 80 rokov a tak som ju upozornil, že tam bude taký starobinec. Jej reakciou bolo, že sa na to veľmi teší," uviedol Ján Novák.