Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

K tomu vzkrieseniu trošku rán a kriku patrí, myslí si Halina Pawlowská

Halina Pawlowská Foto: TASR/Štefan Puškáš

S otázkou prežívania Veľkej noci a vôbec sviatkov sa stretnutú čitatelia aj v knižkách autorky, ktorá si koncom marca odniesla zo Slovenska už tretie víťazstvo z udeľovania Panta Rhei Awards.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Väčšina slovenských žien veľkonočné korbáčovanie či polievanie "nemusí". Mnohé by si tradičný Veľkonočný pondelok so všetkým, čo k nemu patrí, najradšej odpustili. V detstve si pondelkové šibanie, oblievanie a iné, nadmieru užila aj česká spisovateľka, scenáristka, moderátorka a glosátorka Halina Pawlowská.

"Zažila, pretože tatínek bol z Podkarpatskej Rusi, kde sa polievalo, v Česku sa šľahá a tie príbuzenstvá sa u nás skĺbili, takže mňa najprv vždy poliali a potom ma ešte zbičovali," potvrdila pobavene pre TASR Halina Pawlowská a pokračovala v opisovaní veľkonočnej nálady z detstva.

"A všetko sa to zalievalo alkoholom, takže vždy to bolo veľmi náročné a dramatické, čo sa odohrávalo. Vždy všetci končili u nás a boli takí fanfaróni, neustále vykrikovali a tak. Takže ja ako dieťa som sa veľkonočných sviatkov úplne bála," rozhovorila sa spisovateľka vtipných príbehov a vďaka čitateľskej priazni čerstvá držiteľka ocenia najpredávanejšia česká autorka na Slovensku roka 2011.

S otázkou prežívania Veľkej noci a vôbec sviatkov sa stretnutú čitatelia aj v knižkách autorky, ktorá si koncom marca odniesla zo Slovenska už tretie víťazstvo z udeľovania Panta Rhei Awards. Vo svojej poslednej knihe Veľká žena z Východu im tiež prezradí, že dnes sú pre "veľkú ženu" Halinu veľkonočné sviatky oveľa komornejšie.

"Teraz sú už také pokojné, pretože tatínek už medzi nami nie je, tak už je to všetko v takom poriadku. Len pár vajíčok si zafarbíme, dáme si nejakú dobrotu, ale nič sa nedeje. Tak si hovorím, ono k tomu vzkrieseniu trošku rán a kriku patrí," uzavrela so smiechom spisovateľka. Pre svoje verné čitateľky, zvlášť mladé maminky a mladé manželky, už chystá novú knižku Až sa ma dcéra opýta.