Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

L. Hagara pripravil druhé vydanie najväčšej encyklopédie húb na svete

Na snímke Ladislav Hagara podpisuje prvý zväzok encyklopédie. V Prievidzi 13. marca 2016. Foto: TASR – Pavol Remiaš

Prvé vydanie obsahuje popis 3230 druhov húb vyskytujúcich v sa nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, doplnené o 4170 fotografií.

Bratislava 13. marca (TASR) – O viac než 300 druhov húb bude rozšírená Ottova encyklopédia húb, ktorá je bezpochyby najväčším hubárskym atlasom na svete. Bude obsahovať odborný popis a fotografie viac než 3500 druhov húb. Prvé vydanie vyšlo v závere roka 2014 a jej autorom je popredný slovenský mykológ a spisovateľ Ladislav Hagara (1944). V týchto dňoch dokončil druhé doplnené vydanie encyklopédie a materiály už aj odovzdal vydavateľovi, ktorým je Ottovo nakladateľstvo Praha.

„Vydavateľ ma požiadal o spracovanie ďalších druhov húb, o ktoré chce v pripravovanom druhom vydaní rozšíriť pôvodný rozsah encyklopédie. Záujem totiž prejavili publikovať v tejto knihe svoje poznatky o nových druhoch húb aj mykológovia zo zahraničia. Spracoval som dovedna 320 ďalších druhov. Ide prevažne o vreckaté a ďalšie veľmi špecifické huby,“ konštatoval Hagara. '



Podľa neho umiestniť ich v knihe nebude také jednoduché. Prvé vydanie obsahuje popis 3230 druhov húb vyskytujúcich v sa nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, doplnené o 4170 fotografií. Ku niektorým druhom totiž autor viac charakteristických snímok. Všetko sa podarilo vtesnať do jedného zväzku, ktorý však má hmotnosť viac než štyri kilogramy. Pridávať ďalšie strany už nebude možné, pretože taká kniha by sa už nedala strojovo viazať. „Preto bude treba celú knihu nanovo zalamovať a graficky upraviť. Vypustíme z nej predovšetkým duplicitné fotografie. Je to veľký rozsah prác, čo sa nedá stihnúť v krátkom čase a preto druhé vydanie encyklopédie bude až v roku 2017,“ vysvetlil autor.

Encyklopédia je celoživotným dielom Ladislava Hagaru. Takmer 40-rokov rokov skúma, mapuje a herbárovo aj fotograficky dokumentuje výskyt húb na Slovensku. Začínal ako vášnivý hubár, postupne sa však vypracoval na špičkového odborníka, uznávaného aj v rámci Európy. Absolvoval vedeckú ašpirantúru z odboru mykológia v Botanickom ústave Slovenskej akadémie vied. Okrem encyklopédie je autorom alebo spoluautorom 36 knižných vydaní o hubách. Niektoré z nich vyšli aj v češtine, francúzštine, nemčine, holandčine a maďarčine. Od roku 1996 je predsedom Spoločnosti na výskum húb a v minulom roku ho zvolili za predsedu Slovenskej mykologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied.