Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Harrison Ford lietadlom takmer vrazil do Boeingu so 110 cestujúcimi

Na archívnej snímke núdzové pristátie H. Forda v marci 2015. Foto: TASR/AP

Hoci herec dostal správne inštrukcie na pristátie, namiesto toho zamieril na rolovaciu dráhu, z ktorej mal vzlietnuť Boeing 737 spoločnosti American Airlines.

Bratislava 15. februára (Teraz.sk) - Americký herec Harrison Ford takmer spôsobil leteckú kolíziu, keď so svojím súkromným lietadlom tesne minul Boeing so 110 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky na palube. V pondelok (13. 2.) dostal podľa NBC News pokyn pristáť na dráhe 20-L na letisku Johna Wayna v Orange County v Kalifornii, no namiesto toho chcel pristáť na rolovacej dráhe, z ktorej mal vzlietnuť Boeing 737.




Ford preletel ponad lietadlo spoločnosti American Airlines, čím porušil bezpečnostné pravidlá amerického Federálneho leteckého úradu (FAA). Letecký úrad už začal vyšetrovanie, no uviedol, že 74-ročný herec dostal správne inštrukcie. Na zvukovej nahrávke sa herec pýtal, či "to lietadlo má byť pod ním". Známemu hercovi teraz hrozí odobratie leteckej licencie.




Harrison Ford patrí medzi skúsených pilotov, ktorý rád zbiera staré lietadlá. Napriek tomu má na konte už niekoľko leteckých nehôd. V roku 1999 vo Ventura County počas núdzového pristávania poškodil helikoptéru. O rok neskôr zišiel z dráhy počas núdzového pristávania v Nebraske. V roku 2015 musel núdzovo pristáť na golfovom ihrisku v Kalifornii, nakoľko mu zlyhal motor.