Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Táto šesťdesiatšesťročná samička albatrosa čaká opäť mláďa

Na snímke samička albatrosa laysanského, ktorá má podľa odhadu amerických biológov 66 rokov - čaká opäť mláďa Foto: TASR/AP

Ornitológovia prvýkrát dali Wisdom identifikačný krúžok v roku 1956. Odvtedy priviedla na svet už niekoľko desiatok mláďat.

Honolulu 11. decembra (TASR) - Najstarší známy morský vták na svete - samička albatrosa laysanského, ktorá má podľa odhadu amerických biológov 66 rokov - čaká opäť mláďa.

Wisdom (Múdrosť), ako ju nazvali, sa tento mesiac vrátila do hniezda, ktoré na havajskom atole Midway každý rok využíva so svojím partnerom, a sedí na vajci. Oznámila to tento víkend Správa životného prostredia Spojených štátov (USFWS).

Ornitológovia prvýkrát dali Wisdom identifikačný krúžok v roku 1956. Odvtedy priviedla na svet už niekoľko desiatok mláďat.

Podľa tlačovej agentúry AP je Wisdom najstarším známym páriacim sa vtákom vo svete.

Atol Midway leží necelých 2000 kilometrov severozápadne od Honolulu. Je súčasťou morského národného parku Papahánaumokuákea.

Na snímke je samička albatrosa laysanského Wisom (vpravo), najstarší známy morský vták na svete, ktorá má podľa odhadu amerických biológov 66 rokov
Foto: TASR/AP