Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Herci pokrstili v košickej zoo päť tučniakov

Tučniak, ilustračné foto. Foto: TASR

Slávnostný krst sa konal pri príležitosti Svetového dňa zvierat, ktorý sa oslavuje od roku 1931, keď sa vo Florencii konala Európska konferencia ekológie.

Košice 7. októbra (TASR) – Verdi, Salieri, Olaf, Rachmaninov a Pina sú mená, ktorými dnes pokrstili tučniakov v košickej ZOO herci divadla Astorka Korzo 90. Krstnými rodičmi sa stali Peter Šimun, Marián Labuda ml., Zuzana Konečná a Anka Šišková. Tučniakom zaželali šťastný a zdravý život.

Ako informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu Zoologickej záhrady Košice Eva Malešová, ide o tučniakov jednopásych, ktoré košická ZOO chová ako jediná na Slovensku. Slávnostný krst sa konal pri príležitosti Svetového dňa zvierat, ktorý sa oslavuje od roku 1931, keď sa vo Florencii konala Európska konferencia ekológie. Pripadol na 4. októbra, teda na dátum, ktorý sa spája so sv. Františkom z Assisi, ktorý bol veľkým milovníkom zvierat.

Malešová doplnila, že košická ZOO chová tučniaky od roku 2008. Aktuálny rok bol v histórii ich chovu najúspešnejší, keď v kŕdli týchto nelietavých vtákov pribudlo päť mláďat. Vyliahli sa v apríli a začiatkom mája.

V súčasnosti chová košická ZOO 18 jedincov. Dĺžka inkubácie je 39 – 42 dní. Domovom týchto tučniakov je Južná Amerika, pobrežie Chile a Peru. V prírode patria k druhom, ktorým hrozí vyhynutie. Príčinou je nadmerný rybolov, ktorý pripravuje tučniaky o potravu. Svetový deň zvierat je venovaný všetkým zvieratám na svete. Upozorňuje, že nielen ľudia, ale aj zver potrebuje v životných útrapách pomoc a že má právo na životný priestor.