Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Herec Alan Alda, známy Hawkeye zo seriálu M.A.S.H., má 80 rokov

V roku 1936 sa narodil americký herec, scenárista a režisér ALAN ALDA, známy ako lekár-chirurg Hawkeye Pierce zo seriálu M.A.S.H. Foto: TASR/AP

Vďaka úlohe chirurga Benjamina Franklina Hawkeyeho Pierca v televíznom seriáli M.A.S.H. nastal zlom v jeho kariére a Alda sa vďaka Hawkeyemu stal jedným z najlepšie platených hollywoodskych hercov.

New York/Bratislava 28. januára (TASR) - Americký herec, scenárista a režisér Alan Alda, známy ako lekár-chirurg Hawkeye Pierce zo seriálu M.A.S.H. sa 28. januára dožíva 80 rokov.

Alan Alda, vlastným menom Alphonso Joseph D'Abruzzo, sa narodil 28. januára 1936 v New Yorku v Spojených štátoch amerických (USA). Keď mal osem rokov, ochorel na detskú obrnu. Nepoddal sa však pesimistickým predpovediam lekárov a denne cvičil, plával a pokúšal sa chodiť: nakoniec nad chorobou zvíťazil. Keď mal 16 rokov, začal hrať v pensylvánskom divadle. Počas štúdia v Európe hral v talianskom Ríme a v holandskom Amsterdame.

Jeho prvé filmy prešli bez väčšieho záujmu divákov či kritiky. Z úspešnejších možno spomenúť tituly Catch-22 (Hlava 22, 1970), komédiu Same Time, Next Year (Na budúci rok v rovnakom čase, 1978) alebo melodrámu The Seduction of Joe Tynan (Pokušenie J. Tynana, 1979), nakrúteného podľa Aldovho vlastného scenára.

Vďaka filmovej úlohe chirurga Benjamina Franklina Hawkeyeho Pierca v televíznom seriáli M.A.S.H. (Mobile Army Surgical Hospital) nastal absolútny zlom v jeho hereckej kariére a Alda sa vďaka Hawkeyemu stal jedným z najlepšie platených hollywoodskych hercov. V poslednom roku nakrúcania mu honoráre vyniesli viac než šesť miliónov dolárov. Na prestížnu televíznu cenu Emmy ho za M.A.S.H. nominovali 25-krát a vyhral ju v troch kategóriách: hereckej, režisérskej i scenáristickej. Seriál M.A.S.H. mu pomohol získať aj šesť Zlatých glóbusov. Hawkey "sa zabával" v poľnej nemocnici celé tri roky (1972-1975) počas nakrúcania seriálu a následne bavil amerických divákov pri obrazovkách nepretržite celých 11 rokov. Rolu Hawkeyeho stvárnil vo filme s rovnakým názvom M.A.S.H. ešte pred nakrútením seriálu herec Donald Sutherland. Keď sa s ním neskôr Alda stretol na recepcii, údajne mu poďakoval za rolu Pierca, ktorá mu priniesla životný úspech.



Alan Alda stvárnil hlavnú postavu v prvom muzikáli Woodyho Allena Everyone Says I Love You (Všetci hovoria: Milujem ťa, 1996).

V júli 1997 sa Alan Alda zúčastnil na filmovom festivale v českých Karlových Varoch a v tenisovom zápase s vtedajším českým premiérom Václavom Klausom prehral dvakrát 3:6 na sety. Alda sa na festivale vyjadril aj k tomu, prečo zo zásady nedáva autogramy. Nie je v tom nenávisť k deťom, ale len pocit, že keď sa podpíše jednému, sklame množstvo ďalších.

V októbri 2003 sa Alda počas nakrúcania dokumentárneho filmu o hvezdárni v Cerro Tololo v Čile podrobil akútnej operácii slepého čreva. Pred zákrokom údajne šokoval miestneho chirurga znalosťou postupu a vysvetlením, že takú operáciu neraz vykonal na filmovom plátne. Isté však je, že pred ňou napísal na rozlúčku niekoľko slov žene a deťom, pretože sa cítil v naozajstnom ohrození života.

Ako nadšený fanúšik vedy vystúpil Alan Alda v júni 2010 na galavečere, na ktorom prevzal ocenenie britský fyzik Stephen Hawking.

Plodmi šťastného dlhoročného manželstva Alana Aldu s klarinetistkou Arlenou Weissovou sú tri dcéry, ktoré rodičov obdarili už niekoľkými vnúčatami. Alda v charitatívnej oblasti podporuje zdravotníctvo.