Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Herečka Jodie Fosterová sa vydala za svoju partnerku

Jodie Fosterová FOTO TASR/AP

Pre držiteľku dvoch Oscarov je to prvé manželstvo.

Los Angeles 24. apríla (TASR) - Americká herečka Jodie Fosterová sa počas uplynulého víkendu vydala za svoju partnerku Alexandru Hedisonovú. Ako dnes informovala agentúra AP, 51-ročná držiteľka dvoch Oscarov vstúpila do manželského zväzku s krajankou mladšou o sedem rokov, ktorá sa venuje fotografovaniu, režírovaniu a herectvu, na nezverejnenom mieste približne po roku spoločnej známosti.

Pre Fosterovú, ktorá sa k lesbickej sexuálnej orientácii verejne priznala vlani počas príhovoru na odovzdávaní Zlatých glóbusov, kde dostala cenu za celoživotné dielo, je to prvé manželstvo. Herečka v rokoch 1993-2008 žila s partnerkou Cydney Bernardovou, s ktorou vychovávala svojich dvoch synov, splodených s doteraz utajeným mužom. Hedisonová mala predtým vzťah s herečkou Ellen DeGeneresovou.

Fosterová získala Cenu Akadémie filmových umení a vied, známu ako Oscar, v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe za filmy Znásilnenie (1988) a Mlčanie jahniat (1991). Nomináciu na toto ocenenie získala aj za vedľajšiu úlohu vo filme Taxikár (1976) a hlavnú úlohu vo filme Nell (1994). Ako režisérka sa predstavila vo filmových snímkach Človiečik Tate (1991), Domov na sviatky (1995) a Bobor (2011).