Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Dostihová dráha vo Velkej Chuchli slúži koničkárom už 110 rokov

Na ilustračnej fotografii je snímke víťaz 31. Veľkej ceny Slovenska Goran Mešetovič na koni Cardiv (vľavo) v rámci XXXVI. ročníka Turf-gala 8. júna 2014 v Bratislave. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Prvé preteky na stálej dostihovej dráhe v českej Velkej Chuchli pri Prahe v Českej republike boli slávnostne odštartované pred 110 rokmi 28. septembra 1906.

Velká Chuchle/Bratislava 28. septembra (TASR) - Prvé preteky na stálej dostihovej dráhe v českej Velkej Chuchli pri Prahe v Českej republike boli slávnostne odštartované pred 110 rokmi 28. septembra 1906. Na udalosti sa zišla honorácia rakúsko-uhorskej monarchie. V dostihoch zvíťazila kobyla Vision v sedle so svojím majiteľom, zverolekárom Františkom Bartoschom.

Dostihové závodisko sa začalo stavať na jeseň v roku 1906. Dovtedy sa v Prahe nachádzali dve provizórne dostihové dráhy, jedna v Královskej obore a druhá na Cisárskej lúke. Nové závodisko malo vynikajúcu dráhu a drevené secesné tribúny.

Ďalším významným dátumom hipodrómu bol 13. máj 1911, keď uprostred dráhy ukončil svoj legendárny 121 kilometrový let z Pardubíc český aviatik Jan Kašpar. Počas prvej svetovej vojny dráha slúžila na pestovanie zemiakov a zeleniny. V roku 1927 bolo v Chuchli zavedené elektrické osvetlenie tribún, vážnice a totalizátoru (stávková kancelária). V roku 1930 sa na závodisku objavila prevratná novinka – austrálsky štartovací stroj. Československé derby v roku 1974 poznačil pád deviatich koní. Došlo k nemu na prvej zatáčke na rozmočenej pôde. Do hromadného pádu sa zamotal aj favorit Lakmus, závody vtedy vyhrala kobylka Elite. Staré budovy v roku 1985 strhli, nahradil ich železobetón. Nové tribúny otvorili v roku 1991.

V súčasnosti sa na závodisku vo Velkej Chuchli konajú každú nedeľu od apríla do novembra cvalové rovinové preteky. Dĺžka dráhy je 2180 metrov, šírka kolíše medzi 17 a 24 metrami. Prevýšenie je 2,08 metrov. Štartovať môže naraz 16 koní a dve stovky nájdu v areáli ustajnenie. Na krytú tribúnu sa zmestí 4000 divákov, ďalších 10.000 miest je určených na státie.

V roku 1988 zvíťazila na dostihoch v Chuchli ryška Arva. Veniec, ktorým ju dekorovali, sa nachádza v expozícii hipologického múzea v Topoľčiankach, jedinom svojho druhu na Slovensku.