Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Jezuita Ján Simonides zomrel pred 340 rokmi ako mučeník

Ján Simonides Foto: mariasoft.sk

Jeho prvým pôsobiskom bola v roku 1671 rožňavská misia na Gemeri.

Myjava/Bratislava 31. októbra (TASR) - Jezuita, učiteľ a misionár Ján Simonides zomrel pred 340 rokmi 31. októbra 1674 v Turej Lúke (dnes mestská časť Myjavy) mučeníckou smrťou.

Ján Simonides sa narodil 27. decembra 1639 v Bijacovciach na Spiši. Pochádzal pravdepodobne z protestantskej rodiny (pôvodné priezvisko znelo Šimon), ktorá konvertovala na katolícku vieru. Gymnaziálne štúdiá absolvoval v Spišskej Kapitule a v Košiciach, kde bol 14. októbra 1659 prijatý do Spoločnosti Ježišovej (rád - rehoľa - jezuitov). Noviciát absolvoval v Trenčíne v rokoch 1659-1660. Po noviciáte učil rok na gymnáziu v Trnave, potom nasledovalo štúdium filozofie na univerzite v Košiciach. V období na prelome rokov 1665/1666 (alebo 1666/1667) učil na gymnáziu v Užhorode (dnes Ukrajina). Potom sa vrátil do Košíc na teologické štúdiá, po ich absolvovaní ho vysvätili za kňaza.

Jeho prvým pôsobiskom bola v roku 1671 rožňavská misia na Gemeri.

Onedlho ho predstavení poslali do Ružomberka, kde bolo stredisko misie pre Liptov a Oravu. Účinkoval najmä v Nižnej na Orave, neskôr v Palúdzke. Istý čas strávil v sídle rehoľnej provincie v rakúskej Viedni (presné roky jeho pobytu na uvedených miestach sa v jednotlivých prameňoch nezhodujú).

Z Liptova odišiel v roku 1673 do senickej misie. V Senici pôsobil spoločne s ďalšími jezuitmi ako misionár a administrátor fary. Mali tu na starosti rozsiahlu oblasť mnohých okolitých obcí.

V roku 1674 bol Simonides farárom v Turej Lúke. Tu ho v noci z 31. októbra na 1. novembra 1674 umučila skupina mužov. Na druhý deň ráno po mučeníckej smrti jeho telo previezli do Trnavy, kde ho pochovali do krypty pod Kostolom sv. Jána Krstiteľa. Ján Simonides mal v čase tragického úmrtia 34 rokov.

So životom Jána Simonidesa sa možno oboznámiť v publikácii Ján Simonides 1639 – 1674 autora Hadriána Radvániho. Na stránkach tejto knihy možno spoznať dobu, v ktorej žil a oboznámiť sa so svedectvom jeho kresťanského života a mučeníckej smrti.