Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Obnovený most Márie Valérie spája Štúrovo a Ostrihom už 15 rokov

Most Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo s Ostrihomom. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prvé historické informácie, že na mieste dnešného mosta prechádzali ľudia cez Dunaj, sa viažu už k roku 1215. Prvý most na tomto mieste však postavili až v roku 1762.

Štúrovo/Bratislava 11. októbra (TASR) - Pred pätnástimi rokmi 11. októbra 2001 slávnostne odovzdali do užívania zrekonštruovaný most Márie Valérie spájajúci maďarský Ostrihom a slovenské mesto Štúrovo.

Prvé historické informácie, že na mieste dnešného mosta prechádzali ľudia cez Dunaj, sa viažu už k roku 1215. Prvý most na tomto mieste však postavili až v roku 1762. Ten po určitom čase prestal stačiť čulému obchodnému ruchu a vznikli obavy z jeho preťaženia. Aj preto sa rakúsky cisár, český a uhorský kráľ František Jozef I. v roku 1893 rozhodol most rekonštruovať. Železobetónový most medzi Ostrihomom a Parkanom (dnešným Štúrovom) dokončili 22. augusta 1895 a 28. septembra toho istého roku ho aj sprístupnili verejnosti. Most pomenovali po princeznej Márii Valérii, dcére Františka Jozefa a takmer štvrťstoročie slúžil ľuďom na obidvoch stranách Dunaja.

Most Márie Valérie v Štúrove
Foto: TASR


Tesne po prvej svetovej vojne 26. júla 1919 vyhodila most do povetria parkanská československá miestna stráž. S jeho obnovou sa začalo až v roku 1922, trvala do roku 1927, kedy sa obnovila premávka povozov a automobilov na moste. Most sa stal terčom leteckých náletov aj počas druhej svetovej vojny. Na Vianoce v roku 1944 ho ustupujúca nemecká armáda vyhodila do povetria. Odvtedy na tomto mieste nespájal brehy Dunaja žiadny most.

Most Márie Valérie , 10. júna 2007
Foto: TASR – H. Mišovič


Myšlienka vybudovania nového mosta sa objavila až po novembri 1989, ale súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR sa stala až v roku 1998. Podmienky výstavby sa stanovili v zmluve medzi Slovenskou republikou (SR) a Maďarskom. Zmluvu podpísali vtedajší premiéri oboch krajín Mikuláš Dzurinda a Viktor Orbán 16. septembra 1999. Práce na výstavbe mosta s plánovanými nákladmi 11,7 milióna eur sa začali 17. októbra 2000. Slovenskej aj maďarskej strane prispela Európska únia (EÚ) po päť miliónov eur z fondov PHARE. Obnovený most Márie Valérie cez Dunaj slávnostne odovzdali do užívania 11. októbra 2001 za účasti vtedajšieho slovenského predsedu vlády Dzurindu a maďarského premiéra Orbána, ako aj vtedajšieho komisára EÚ pre rozšírenie Güntera Verheugena.