Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Stojí pred súdom: Muž spálil a zakopal nebohú manželku na záhrade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uviedol, že posledným želaním jeho ženy bolo, aby bola pochovaná v záhrade, ktorú sama vytvorila.

Brusel/Amsterdam 24. augusta (TASR) - Súd v Maastrichte sa v utorok na podnet mestskej rady z Brunssumu na juhu Holandska zaoberal prípadom vdovca, ktorý sa bez predbežného povolenia úradov rozhodol pre kremáciu svojej zosnulej manželky doma na záhrade. Informuje o tom spravodajský server DutchNews.nl.

Fred Windel minulý mesiac spálil telo svojej manželky a zvyšky následne zakopal v záhrade. "Boli sme šťastne zosobášení 34 rokov a čakali sme, že to bude oveľa viac," napísal vdovec na svojom účte na Facebooku. "Posledným želaním mojej ženy bolo, aby bola pochovaná v záhrade, ktorú sama vytvorila," priznal Windel.

Televízna stanica NOS v tejto súvislosti pripomenula, že jeho manželka nečakane zomrela po srdcovom infarkte. Windelsov právnik Theo Boumans pre NOS uviedol, že jeho klient nemal dosť času usporiadať oficiálny záhradný pohreb tak, ako to povoľujú zákony.

"Pán Windels sa rozhodol nečakať na výsledok svojej žiadosti a sám pochoval svoju ženu," povedal Boumans.

DutchNews.nl pripomenul, že holandské úrady každý rok povolia obmedzený počet záhradných pohrebov pod podmienkou, že tieto záhrady sú dosť ďaleko od verejných komunikácií, nie sú viditeľná pre tretie strany a nachádzajú sa dosť ďaleko od zdrojov pitnej vody.

Boumans však na súde upozornil, že jeho klient splnil všetky požadované kritériá, keďže jeho zosnulá manželka bola pochovaná na záhrade v lesnatej oblasti a ďaleko od pohľadov ostatných spoluobčanov.