Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Homosexuálne manželstvá sa v Austrálii stali realitou

Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Utorok 9. januára bude v Austrálii dňom historicky prvých legálnych svadieb lesbičiek a gayov.

Canberra 9. januára (TABLET.TV) - Dolná komora austrálskeho parlamentu schválila 7. decembra minulého roka návrh zákona, ktorý umožňuje v celej krajine uzatvárať manželstvá dvojiciam rovnakého pohlavia. Nová úprava, ktorú poslanci podporili, už manželstvo nedefinuje ako zväzok muža a ženy, ale ako zväzok "dvoch ľudí".

"Myslím si, že je potrebné osláviť to, že sme dosiahli rovnosť pred ostatnými a môžeme uzavrieť manželstvo. Je to pre Austráliu veľký krok vpred. Vo svete sú stále mnohí ľudia, ktorí majú problém manželstvo uzatvoriť. Nás podporujú aj ľudia, ktorých ani nepoznáme. Posielajú nám gratulácie cez sociálne siete. Je to úžasné," uviedol pre agentúru AP jeden z miestnych novomanželov, ktorý sa so svojím partnerom rozhodol zmenu v zákone využiť.



V rámci austrálskeho právneho systému budú vďaka novoprijatému zákonu dodatočne uznané aj manželstvá homosexuálov, ktorí sa vzali v cudzine.

Legalizácii manželstiev ľudí rovnakého pohlavia predchádzala búrlivá debata na politickej úrovni aj tzv. poštový prieskum namiesto referenda. V ňom bolo 62% percent jeho účastníkov za povolenie homosexuálnych manželstiev. Návrh zákona potom prešiel oboma komorami parlamentu a proti hlasovali iba štyria poslanci.