Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Britská moreplavkyňa prišla o plachetnicu, zachránila ju nákladná loď

Britská moreplavkyňa Susie Goodallová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Susie Goodallová je najmladšou z 18 účastníkov pretekov Golden Globe, ktorí musia 48.280 kilometrov dlhú trasu okolo sveta absolvovať sólo, bez zastavenia a vonkajšej pomoci.

Londýn 7. decembra (TASR) - Posádka nákladnej lode zachránila v Južnom ľadovom oceáne účastníčku jachtárskych pretekov okolo sveta Britku Susie Goodallovú, ktorej silný vietor poškodil plachetnicu. Informovala o tom agentúra AP.

"Som na lodi!" napísala Goodallová krátko po tom, čo ju členovia posádky v Hongkongu registrovanej nákladnej lode Tian Fu vytiahli na palubu.

Organizátori pretekov Golden Globe boli s Goodallovou v pravidelnom rádiovom spojení, keď im moreplavkyňa nahlásila, že v silnom vetre približne 3200 kilometrov západne od Mysu Horn prišla jej jachta o sťažeň a nie je plavbyschopná. Loď Tian Fu, ktorá smerovala z Číny do Argentíny na požiadanie organizátorov zmenila kurz a jej posádka vyzdvihla Goodallovú na palubu.

Susie Goodallová (29) je najmladšou z 18 účastníkov pretekov Golden Globe, ktorí musia 48.280 kilometrov dlhú trasu okolo sveta absolvovať sólo, bez zastavenia a vonkajšej pomoci.

Preteky Golden Globe Race sa začali 1. júla 2018 vo francúzskom meste Les Sables-d'Olonne na pobreží Atlantického oceánu, kde sa cesta okolo sveta aj skončí, a boli zorganizované pri príležitosti 50. výročia prvých pretekov Sunday Times Golden Globe Race z rokov 1968-69. Tohtoročné preteky boli vypísané pre jednomiestne laminátové plachetnice, ktoré musia byť replikami niektorej z lodí z pôvodných pretekov.

Goodallová sa pretekov zúčastňovala s jachtou DHL Starlight, ktorá je replikou lode Rustler 36 spred 50 rokov.