Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Hrad Krásna Hôrka opäť v plnej kráse, zatiaľ však len v Parku miniatúr

Návštevníci si prezerajú zmenšeninu hradu Krásna Hôrka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Park miniatúr založili v októbri 2003 a dnes vystavuje pod holým nebom vo svojom areáli v Podolí už 42 modelov hradov, zámkov, turistických chát, rozhľadní, vzácnych románskych a drevených kostolíkov.

Podolie 29. marca (TASR) – Vyhorený hrad Krásna Hôrka môžu od dnes turisti opäť obdivovať v plnej kráse.

Zatiaľ však nie originál, ale len jeho model zmenšený v mierke 1:50 v unikátnom Parku miniatúr v obci Podolie v okrese Nové Mesto nad Váhom. TASR o tom informoval zakladateľ parku Juraj Hlatký.

"Stavba tohto modelu trvala desať mesiacov a je, podobne ako ostatné naše modely, presnou vedeckou kópiou skutočného hradu, ktorý sa nachádza v obci Krásnohorské Podhradie. K jeho stavbe nám pomohla presná výkresová dokumentácia z archívu Pamiatkového úradu SR,“ povedal Hlatký s tým, že nový prírastok príde dnes do Podolia pokrstiť sám Matúš Čák Trenčiansky, ktorého stvárni jeden z členov historickej skupiny Wagus.

Galéria: Hrad Krásna Hôrka opäť v plnej kráse





Ako dodal, dnes sa v Parku miniatúr oficiálne otvára sezóna 2013. "Od dnes až do konca júna je každý víkend a sviatok od 9. do 17. hodiny park prístupný pre verejnosť. V júli a auguste je možné Park miniatúr tradične navštíviť v rovnakých otváracích hodinách každý deň okrem pondelka," uzavrel Hlatký.



Park miniatúr založili v októbri 2003 a dnes vystavuje pod holým nebom vo svojom areáli v Podolí už 42 modelov hradov, zámkov, turistických chát, rozhľadní, vzácnych románskych a drevených kostolíkov v mierkach 1:50, 1:40 a 1:25. V roku 2013 pri príležitosti výročia príchodu Cyrila a Metoda plánujú vytvoriť aj novú expozíciu modelov slovenských veľkomoravských stavieb.