Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Magazín

Česká skupina XIII. Století vydáva live album Amulet

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Gothic-rocková skupina XIII. Století vznikla v roku 1991 a o rok neskôr sa preslávila debutovým albumom Amulet.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Kultová skupina XIII. Století vydala záznam koncertu, na ktorom sa stretla v pôvodnom zložení, aby zahrala skladby zo svojho debutového albumu Amulet, určujúceho český gothic-rock. Unikátny album Amulet Live vychádza v týchto dňoch. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Amulet vyšiel v roku 1992, rok po vzniku skupiny. "Vtedy nikto z nás netušil, že album prinesie nadčasové hity ako Justina a Růže a kříž a album samotný sa stane v priebehu rokov vyhľadávaným zberateľským fenoménom. Boli sme štyria chalani, ktorí založili kapelu a dostali príležitosť nahrať platňu. Dali sme do nej všetko tak, ako sme to cítili, a mali sme radosť z dokončeného diela," spomína frontman Petr Štěpán.

Nahrávka Amulet Live je výnimočná tým, že je očitým svedkom stretnutia skupiny v pôvodnej zostave Petr Štěpán (gitara, spev), Pavel Štěpán (bicie), Bedřich Musil (gitara, spev) a Petr Palovčík (basová gitara) po mnohých rokoch. Sú na nej zaznamenané jedinečná atmosféra koncertu odohraného 29. apríla tohto roku v Jihlave a piesne v prevedení po 30 rokoch od svojho vzniku.

Gothic-rocková skupina XIII. Století vznikla v roku 1991 a o rok neskôr sa preslávila debutovým albumom Amulet. Predstavuje absolútnu špičku vo svojom žánri v Čechách, často vystupujú aj v Poľsku. Lídrom je gitarista a spevák, skladateľ, textár, básnik a spisovateľ Petr Štěpán. V roku 2013 bolo XIII. Století ocenené prestížnou hudobnou cenou Břitva a bolo uvedené do Galerie legend.