Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Americká folková speváčka Joan Baezová dnes oslavuje 75 rokov

Americká folková speváčka Joan Baezová Foto: TASR/AP

Uznávaná pesničkárka, známa svojím charakteristickým hlasovým prejavom v 60. rokoch 20. storočia uviedla na scénu Boba Dylana, ktorý sa načas stal i jej životným partnerom.

New York/Bratislava 8. januára (TASR) - Svetoznáma americká folková speváčka, gitaristka a skladateľka Joan Baezová sa v sobotu 9. januára dožíva 75 rokov.

Uznávaná pesničkárka známa svojím charakteristickým hlasovým prejavom je zároveň angažovanou bojovníčkou za mier, rešpektovanie ľudských práv a ochranu životného prostredia. V 60. rokov 20. storočia uviedla na scénu Boba Dylana, ktorý sa načas stal i jej životným partnerom.

Joan Chandos Baezová sa narodila 9. januára 1941 v americkom New Yorku v rodine mexického fyzika a Američanky západoeurópskeho pôvodu. Rodičia doma počúvali vážnu hudbu, ale mladá Joan Baezová našla zaľúbenie vo vtedy módnom rokenrole. Hrala na gitaru a spievala krásnym, čistým hlasom. Behom krátkych štúdií na umeleckej fakulte Bostonskej univerzity (Boston University) začala s úspechom vystupovať vo folkových kluboch v Bostone a Chicagu.

Na výslnie vyniesol Baezovú Newportský folkový festival v roku 1959. Rok nato vydala svoj prvý album, ktorý sa stal najúspešnejšou nahrávkou vtedajšej americkej folkovej hudby. Nasledovali albumy obdobného úspechu a rady ocenení. Jedno zo svojich prvých veľkých turné absolvovala so slávnym Peteom Seegerom, ktorý ju uviedol do svetového folku. Začiatkom 60. rokov minulého storočia Joan Baezová zahájila spoluprácu i partnerský vzťah s mladým Bobom Dylanom. Na svoje albumy nahrala niekoľko jeho piesní a pozývala ho na svoje koncertné vystúpenia.

Hoci bola sama dobrou skladateľkou, piesne od iných hudobníkov tvorili významný podiel jej repertoáru. Oceňované sú Baezovej interpretácie piesní od spomínaného Boba Dylana, The Beatles, The Rolling Stones či Stevieho Wondera.

Od počiatku svojej tvorby vystupovala hudobníčka i ako politická aktivistka s vyhranenými názormi. Je známa svojimi aktivitami v boji za ľudské práva a ochranu životného prostredia. Mnoho jej textov je venovaných práve sociálnym problémom.   Joan Baezová privítala v "predvečer Nežnej revolúcie" v bývalom Československu v hľadisku bratislavskej športovej haly Na Pasienkoch počas vystúpenia v rámci Bratislavskej lýry aj vtedajšieho disidenta Václava Havla. Slovenská metropola si umenie Joan Baezovej vychutnala 11. októbra 2014, kedy odohrala úspešný koncert v rámci turné An Evening with Joan Baez v bratislavskej Aegon aréne NTC. Podľa odozvy dospeláckeho publika by mnohí názov turné rozšírili na A Beautiful Evening with Joan Baez.