Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Legenda americkej country Johnny Cash by dnes oslávil 85. narodeniny

Johnny Cash, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident Spojených štátov amerických (USA) Richard Nixon ho nazval skutočným hlasom Ameriky, bohatým a silným ako samotný národ.

Kingslande/Bratislava 25. februára (TASR) – Americký country spevák Johnny Cash bol legendou už počas svojho života. Od jeho narodenia uplynie v nedeľu 26. februára 85 rokov. Spieval prezidentom aj väzňom. Bývalý prezident Spojených štátov amerických (USA) Richard Nixon ho nazval "skutočným hlasom Ameriky, bohatým a silným ako samotný národ".

Johnny Cash, rodený John R. Cash sa narodil 26. februára 1932 v Kingslande v americkom štáte Arkansas. Vyrastal so šiestimi súrodencami v chudobných pomeroch. Prvé kroky k jeho kariére hudobníka urobil začiatkom 50. rokov 20. storočia ako americký vojak slúžiaci v Nemecku, kde slúžil v jednotke letectva v bavorskom Landsbergu. Svoju prvú gitaru si tiež kúpil v Nemecku. Tu napísal aj svoje dve najpopulárnejšie skladby Folsom Prison Blues a I Walk The Line a založil skupinu Landsberg Barbarians.

Po prepustení z armády odišiel do Memphisu v štáte Tennessee v USA. Spočiatku sa pretĺkal príležitostnými zamestnaniami. Potom prišla zmluva so Sun Records, ktorá bola odrazovým mostíkom aj pre Elvisa Presleyho. So skupinou Tennessee Three vydal Cash 21. júna 1955 svoj prvý singel s piesňami Hey Porter a Cry, Cry, Cry. V októbri 1956 mal v hitparáde skladbu I Walk The Line, ktorá sa dostala na prvú priečku. Prvú LP platňu s názvom Johnny Cash With His Hot And Blue Guitar vydal v októbri 1957.

V roku 1958 prešiel k hudobnej značke Columbia Records, ktorej bol verný až do roku 1987. Za toto obdobie spopularizoval country aj v Európe. V mnohých skladbách popisuje Cash život obyčajných ľudí a menšín. Zadarmo vystupoval vo väzniciach, legendárne sú jeho koncerty vo väzniciach v San Quentine a Folsome v americkej Kalifornii, ktoré vyšli aj na hudobných nosičoch. Obidva albumy sa predávali v roku 1969 lepšie ako Beatles.

Spolu s Elvisom Presleym, Jerry Lee Lewisom a Carlom Perkinsom vytvoril v 50. rokoch 20. storočia štýl rockabilly, zjednocujúci tvrdú country hudbu a rythm and blues. V 60. rokoch 20. storočia zaujal kritickými piesňami, ktorými sa zastával ľudí bez výsad.

V 90. rokoch minulého storočia sa Cashovi podaril málo vídaný návrat. Platňami, ktoré vydal s producentom Rickom Rubinom (prvá bola American Recordings, 1994), si Cash získal povesť krstného otca hnutia v country a folkovej hudbe, narábajúcej s rešpektom so starými americkými tradíciami. Pod Rubinovým vedením znela vo väčšine jeho piesní iba gitara. Cash začal interpretovať aj skladby iných hviezd popu a rocku, napríklad Toma Waitsa, U2, Stinga, Nicka Cava a Depeche Mode. Umelému nashvillskému štýlu sa definitívne otočil chrbtom.

Cash naspieval viac ako 1500 piesní. Jedenásťkrát dostal Grammy (v roku 1999 za celoživotné dielo) a šesťkrát cenu Country Music Association. V roku 1980 sa Cash stal najmladším členom Siene slávy country hudby (mal 48 rokov), od roku 1992 je jeho meno zapísané aj v rokenrolovej sieni slávy. Do roku 1998 bol Cash jediným umelcom, ktorý dostal obidve tieto pocty.

"Man in Black" (Muž v čiernom), ako umelca s nezabudnuteľným hlasom kvôli jeho čiernym oblekom prezývali, zomrel 12. septembra 2003 vo veku 71 rokov v nemocnici v meste Nashville, štát Tennessee.

V roku 2005 o ňom nakrútil režisér James Mangold úspešný film Walk the Line.