Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Magazín

Vojta Nedvěd oslavuje tridsať rokov na hudobnej scéne, vydáva album

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Gitarista a spevák Vojta Nedvěd je už tri dekády aktívny najmä vo folkovej a country hudbe. Zoznam hudobných formácií, v ktorých participoval, je tak naozaj úctyhodný.

Bratislava 22. júna (TASR) - Jeden zo slávnej muzikantskej rodiny Vojta Nedvěd oslavuje tridsať rokov na hudobnej scéne, pri tejto príležitosti vydáva nový album Maluju na nebe. Prichádza s ním po ôsmich rokoch od vydania predchádzajúceho albumu Zrnka. Maluju na nebe je tretím albumom v jeho sólovej diskografii. Informáciu zverejnilo na webovej stránke vydavateľstvo Supraphon.

Gitarista a spevák Vojta Nedvěd je už tri dekády aktívny najmä vo folkovej a country hudbe. Zoznam hudobných formácií, v ktorých participoval, je tak naozaj úctyhodný. Od prvých krokov v zoskupeniach Dinosauři, cez rodinnú formáciu Příbuzní, sprievodnú kapelu bratov Nedvědovcov, samotného Jana Nedvěda až k Tie Break, kde sa hudobne stretol s otcom Františkom Nedvědom, ktorý sa stal inšpiráciou na vznik jeho aktuálnej novinky Maluju na nebe.

Dôležitým pri realizácii novej kolekcie pesničiek bolo pre neho zoznámenie s Petrom Hrdličkom, ktorý napísal väčšinu textov na tento album. Frontman a spevák rockovej kapely Škwor prispel 11 textami z celkových trinástich, podarilo sa mu v nich nadviazať na povestnú nedvědovskú poetiku. Po hudobnej stránke je pod albumom takmer výhradne podpísaný Vojta Nedvěd osobne.

Súčasťou albumu sú tiež tri duetá, a to Muzika je jedinečná s Hrdličkom, Hlídej ten ráj s Karolínou Otevřelovou a obzvlášť cenný spoločný song s otcom Františkom Můj osud, ktorý nahral ešte pred otcovým odchodom do muzikantského neba. Na albume sa tiež ako pocta Františkovi Nedvědovi nachádza pesnička Zlatá rybka z jeho repertoáru, pôvodne od amerického country popového speváka Dana Sealsa s českým textom Dušana Vančuru.