Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Yoko Ono s Johnom Lennonom tvorili jeden z najslávnejších párov sveta

Yoko Ono a John Lenon z roku 1972. Foto: TASR/AP

V nedeľu 18. februára sa hudobníčka a výtvarníčka dožíva 85 rokov.

Tokio/Bratislava 18. februára (TASR) - Avantgardná umelkyňa japonského pôvodu Yoko Ono je celosvetovej verejnosti známa ako manželka speváka Johna Lennona, zosnulého lídra britskej hudobnej skupiny The Beatles. V nedeľu 18. februára sa hudobníčka a výtvarníčka dožíva 85 rokov.

Pre mnohých fanúšikov legendárnych The Beatles zostáva umelkyňa dôvodom, pre ktorý sa hudobníci v roku 1970 rozišli. Správkyňa dedičstva Johna Lennona patrí medzi najznámejšie vdovy 20. storočia.

Yoko Ono sa narodila 18. februára 1933 v japonskom Tokiu v zámožnej aristokratickej rodine. Detstvo strávila v Spojených štátoch amerických (USA), kde získala klasické hudobné vzdelanie. Od hudby prešla k výtvarnému umeniu a zaradila sa do spoločnosti avantgardných umelcov. Za jedného z nich, klaviristu Toshi Ichiyanagiho, sa v roku 1956 vydala. Jej druhým manželom bol filmový producent Tony Cox, ich spoločná dcéra Kyoko sa narodila v septembri 1963.

V roku 1966 výstavu diel Yoko Ono v britskom Londýne navštívil John Lennon, ktorého výtvarníčka i jej nekonvenčné umenie mimoriadne očarilo. Podľa člena slávnych The Beatles bola Yoko Ono silnou osobnosťou s vlastnými názormi a on vraj až pri nej spoznal, čo je skutočná láska. Dňa 20. marca 1969 sa pár zosobášil.

Nespútaný život dvojice bol plný mierových akcií a zároveň spoločných umeleckých aktivít. Zarezonoval napríklad ich projekt Bed-in z mája a júna 1969, kedy ležaním v posteli v niekoľkých svetových hoteloch protestovali proti vietnamskej vojne. Spolu nahrali niekoľko hudobných diel. Po prvý raz sa Yoko Ono objavila po Lennonovom boku na experimentálnom albume Unfinished Music No.1: Two Virgins, ktorý vyšiel v novembri 1968. Album sa viac ako hudbou samotnou, ktorá bola zmesou rôznych zvukových a melodických efektov, stal známym najmä vďaka obalu, na ktorom je fotografia nahého páru. Čiastočne zasiahla cenzúra a tak sa platňa predávala v hnedom papierovom vrecúšku.

V decembri 1970 vydala umelkyňa prvý album Yoko Ono/Plastis Ono Band. Všetky piesne na ňom zložila Yoko Ono, hudbu nahrali John Lennon (gitary), Ringo Starr (bicie) a Klaus Voormann (basgitara). V marci 1971 uzrel svetlo sveta druhý štúdiový album pod názvom Fly. Boli na ňom aj piesne Mrs. Lennon a Don't Worry Kyoko, ktorú hudobníčka venovala dcére. V júni 1972 vydal John Lennon album Some Time in New York City, na ktorom si jeho manželka zaspievala pesničku Sisters O Sisters. Presne na 35. narodeniny Johna Lennona 9. októbra 1975, sa páru narodil syn Sean Ono Taro Lennon. Líder The Beatles si následne dal prestávku, venoval sa synovi a domácnosti, obchodné záležitosti mala na starosti manželka. K hudbe sa vrátil v auguste 1980, keď nahral piesne pre album Double Fantasy a posmrtne vydaný album Milk And Honey. Na oboch participovala aj Yoko Ono.

V roku 1970 sa The Beatles oficiálne rozpadli, z čoho mnohí obvinili práve japonskú skladateľku, speváčku a výtvarníčku. Napriek nesúhlasu ostatných členov skupiny, Lennon svoju manželku vodil na skúšky a snažil sa z nej urobiť piateho člena kapely.

Po násilnej smrti Johna Lennona 8. decembra 1980, kedy ho pred domom v americkom New Yorku zastrelil Mark Chapman, sa Yoko Ono venovala umeleckej činnosti, zorganizovala niekoľko výstav svojich prác. V roku 1995 usporiadala koncertné turné k albumu Rising, na ktorom ju sprevádzala skupina jej syna Seana. Po roku 2000 vydala päť albumov, v roku 2007 vyšli dve platne remixov jej skladieb z predchádzajúceho obdobia, vo februári Yes, I'm A Witch a v apríli 2007 Open Your Box. V septembri 2009 vyšiel album Between My Head And The Sky a v septembri 2012 album YokoKimThurston, ktorý nahrala trojica - Yoko Ono, Kim Gordon a Thurston Moore.