Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Hutnícky inžinier Michal Dérer sa narodil pred 170 rokmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Michal Dérer zomrel vo veku 68 rokov 22. októbra 1915 v Budapešti (dnes Maďarsko).

Bratislava 18. januára (TASR) – Od narodenia hutníckeho inžiniera, pedagóga Michala Dérera uplynie v stredu 18. januára 170 rokov.

Bol profesor hutníctva na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici, hlavný banský radca, geologický výskumník a autor učebnice meračstva a analytickej chémie.

Michal Dérer sa narodil 18. januára 1847 v obci Háj (dnes okres Turčianske Teplice). Po ukončení štúdia na evanjelickom lýceu študoval na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici. Od roku 1871 pracoval ako banský praktikant v železiarni v Hronci a od roku 1872 prednášal hutníctvo na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici. Potom pôsobil ako inžinier v erárnej železiarni v Podbrezovej a ako vedúci zlievarne a strojárne v Hronci. Od roku 1889 bol hlavný inžinier erárneho vysokopecného závodu v Ľubietovej a neskôr, od roku 1898 bol banský radca, a od roku 1900 radca Ústredného riaditeľstva štátnych železiarní v Budapešti.

Dosiahol vynikajúce výsledky vo výrobnej praxi. Vypracoval plány mechanickej pražiacej pece na rafináciu medi. Zaslúžil sa o zdokonalenie technológie výroby smaltovaných nádob v Hronci. Pre hrončiansku zlievareň vyvinul technológiu výroby kalibrovaných valcov s tvrdým povrchom. V Podbrezovej postavil závod na výrobu ohňovzdorných tehál.

Bol autor príručky metrológie, ktorá vyšla pod názvom "Nové alebo metrické miery v domácnosti a v obchode, príkladmi objasnené a potrebnými tabuľkami na preratúvanie opatrené" (1875). Príručka vyšla v slovenčine, maďarčine a nemčine. Vydal učebnicu skúšobníctva rúd a kovov, jednu z prvých vo vtedajšom Uhorsku. Početnými článkami prispieval do odborných časopisov, najmä do Baníckych a hutníckych listov (Bányászati és Kohászati Lapok). Bol členom banskoštiavnickej pobočky Uhorskej geologickej spoločnosti, Banskoštiavnickej lekárskej a prírodovedeckej spoločnosti a Krajinskej baníckej a hutníckej spoločnosti.

Michal Dérer zomrel vo veku 68 rokov 22. októbra 1915 v Budapešti (dnes Maďarsko).