Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Hviezdu na newyorskom vianočnom stromčeku navrhol nemecký dizajnér

Hviezda má rozmery tri metre a váži 250 kilogramov. Foto: TASR/AP Photo

Symbol Vianoc rozsvietili v stredu večer miestneho času, všetko bolo úplne bez problémov.

New York/Aachen 29. novembra (TASR) - Autorom žiariacej hviezdy na vrchole vianočného stromčeka pred Rockefellerovým centrom v New Yorku bol nemecký dizajnér svetelných telies Michael Hammers z Aachenu. Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA.

Nemec navrhol dielo pred deviatimi rokmi. Hviezda má rozmery tri metre a váži 250 kilogramov. Hammers je "šťastný a hrdý" na to, že jeho hviezda zdobí newyorský vianočný stromček.

"Ale som aj vždy veľmi nervózny, pretože ako každý rok treba dozrieť na to, aby všetko fungovalo," priznal sa návrhár pred rozsvietením stromčeka.



Symbol Vianoc rozsvietili v stredu večer miestneho času, všetko bolo úplne bez problémov. Žiariť bude až do 7. januára. Dizajn umeleckého diela sa za deväť rokov nezmenil, ale vraj každý rok žiari trochu inak, čo rozozná len oko znalca.

Strom daroval mestu Joe Balku z Mount Olive v štáte New Jersey, ktorý počas vyčíňania superbúrky Sandy prišiel na svojom pozemku o ďalšie tri vysoké stromy. Tradícia pred budovou Rockefellerovho centra sa v New Yorku udržiava od roku 1931.