Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Frankenstein, Billykid Sangma, Hitler, aj to sú mená indických detí

Ilustračné foto Foto: TASR

India v druhej svetovej vojne zohrala iba malú úlohu, avšak mnohí Indovia vnímajú Adolfa Hitlera nie ako personifikáciu zla, ale ako zaujímavú osobnosť.

Gauhátí 22. februára (TASR) - V indickom štáte Meghálaj majú tamojší obyvatelia zvláštnu záľubu v pomenúvaní svojich potomkov po významných, avšak niekedy kontroverzných historických postavách a osobnostiach.

Potvrdilo sa to aj v tohtoročných miestnych voľbách, ktoré sa uskutočnili v sobotu, napísala agentúra AP.

Medzi 345 uchádzačmi o kreslo v miestnom parlamente sa totiž vyskytli mená ako Frankenstein Momin, Billykid Sangma, Kenedy Marak alebo Jhim Carter Sangma. Naozajstnou raritou je však meno Adolf Lu Hitler, ktorého nositeľ, 54-ročný otec troch detí, už predtým trikrát zaznamenal volebný úspech.

Jeho otec počas druhej svetovej vojny pracoval pre britskú armádu, napriek tomu ho očarila osobnosť tohto nacistického vodcu. Dokonca až tak, že po ňom pomenoval svojho syna, hoci mu dal aj stredné meno Lu.

Kontroverzné meno ho podľa jeho vlastných slov neodradilo ani od cestovania po svete, pričom navštívil krajiny ako USA a Nemecko. "So získaním víz som nemal nikdy problémy, ale na hraniciach a letiskách sa ma mnohokrát pýtali, prečo mám také nezvyčajné meno. Vždy som im na to odpovedal, že meno som si nedal sám, ale moji rodičia," uviedol Hitler pre agentúru AP.

India v druhej svetovej vojne zohrala iba malú úlohu, avšak mnohí Indovia vnímajú Adolfa Hitlera nie ako personifikáciu zla, ale ako zaujímavú osobnosť. Jeho neslávne známu knihu Mein Kampf možno dodnes nájsť na pultoch indických kníhkupectiev.

Ako prezradil istý učiteľ z meghálajského hlavného mesta Šillong, takéto mená sú v danom štáte bežné. "Rodičia sú zrejme fascinovaní známymi a vplyvnými lídrami, ale musia si uvedomiť, že niektoré mená, ako napríklad Hitler, sú veľmi diskutabilné," dodal.