Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Magazín

Inteligentný domov na dosah: Technológie, ktoré zmenia vaše bývanie

Foto: pexels.com

V súčasnej dobe sa váš domov stáva viac než len miestom na bývanie; stáva sa aj inteligentným priestorom, kde sa prelína vyspelá technológia s pohodlím.

Bratislava 10. apríla (OTS) - Prečítajte si náš článok a spoznajte vychytávky, ktoré vám pri rekonštrukcii domu či bytu pomôžu vytvoriť inteligentnú domácnosť.

Hlasové ovládacie systémy

Hlasové ovládanie domu výrazne zlepšuje pohodlie a efektivitu vášho každodenného života. Vďaka hlasovým asistentom, ako sú Amazon Alexa, Google Assistant alebo Apple Siri, môžete jednoducho komunikovať so svojím domovom len pomocou hlasových príkazov. Ovládať môžete rôzne komponenty od nastavenia budíka až po spustenie kávovaru.

Inteligentné zámky a bezpečnostné systémy

Inteligentné zámky a bezpečnostné systémy menia spôsob, akým môžete chrániť svoj domov. Umožňujú vzdialené ovládanie zamknutia a odomknutia dverí prostredníctvom smartfónov.

Bezpečnostné systémy zase umožňujú neustále sledovanie vašich dverí prostredníctvom kamier, ku ktorým máte prístup cez aplikáciu v mobile. Tá vám posiela upozornenia, ak príde návšteva a vy nie ste náhodou doma.

Inteligentné termostaty

Pri väčšej rekonštrukcii domu môžete vymeniť svoj obyčajný termostat za inteligentný. Ten dokáže zabezpečiť nielen príjemnú teplotu v dome, ale tiež prispieva k efektívnemu využívaniu energie. Pomocou aplikácie môžete ovládať teplotu bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate.

Niektoré modely sú dokonca schopné učiť sa z vašich preferencií kúrenia. Vďaka tomu začnú časom sami upravovať vykurovanie a tým šetriť vašu spotrebu. Navyše ich je možné prepojiť aj s ďalšími komponentmi, ktoré vám umožnia cez termostat ovládať žalúzie, osvetlenie alebo zásuvky.

Ak si ale nie ste istý, či si môžete väčšiu rekonštrukciu domu a inteligentné zariadenie dovoliť, nezúfajte. Nielen kúpu nového bývania, ale aj rekonštrukciu staršej nehnuteľnosti môžete financovať z hypotekárneho úveru. Výšku mesačnej splátky hypotéky si viete jednoducho a rýchlo vypočítať cez online kalkulačky, ktoré nájdete na webových stránkach jednotlivých bánk. Tie šikovnejšie vám do výpočtu zahrnú aj rôzne zvýhodnenia, ako napríklad zvýhodnenie za využívanie ďalších bankových produktov či za energetickú úspornosť vášho bývania.

Zdroj: unsplash.com

Inteligentné osvetlenie

Jedným z najzákladnejších nástrojov inteligentnej domácnosti je chytré osvetlenie. Systémy ako Philips Hue umožňujú jednoduchú a efektívnu kontrolu osvetlenia v domácnosti. Vďaka aplikácii v telefóne si môžete prispôsobiť intenzitu, farbu svetla a dokonca aj harmonogramy svietenia podľa seba. Okrem toho inteligentné osvetlenie dokáže napodobniť prirodzený denný cyklus svetla, čo pozitívne ovplyvňuje váš spánok.

Taktiež dokáže automaticky rozlíšiť prítomnosť ľudí v miestnosti a prispôsobiť osvetlenie, čím znižuje spotrebu a prispieva k ekologickému životnému štýlu.

Inteligentné kuchynské spotrebiče

Inteligentné spotrebiče, napríklad chladničky, práčky a sušičky vedia komunikovať so sieťou a byť ovládané prostredníctvom mobilných aplikácií. Takto môžete na diaľku spustiť práčku alebo skontrolovať obsah chladničky, aby ste vedeli, čo nakúpiť cestou domov. Ďalšími spotrebičmi sú aj integrované váhy, hriankovače či kuchynské roboty, ktoré sú schopné prispôsobiť sa receptom a automaticky upravovať čas prípravy.