Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Lepšie ako zakázať deťom internet je ukázať im, čo ich vie naučiť

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Čas strávený pri počítači by mal byť rozdelený na niekoľko častí počas dňa a striedaný s inými, najmä pohybovými aktivitami, uviedla psychologička Mária Tóthová Šimčáková.

Rodičia by mali rešpektovať, že počas prázdnin chcú mať deti viac času na svoje záľuby, teda aj na surfovanie po internete a hranie počítačových hier. Čas strávený pri počítači by však mal byť rozdelený na niekoľko častí počas dňa a striedaný s inými, najmä pohybovými aktivitami. Uviedla to psychologička Mária Tóthová Šimčáková, ktorá pripomenula, že práve počas prázdnin môžu rodičia deťom ukázať aj edukačnú tvár internetu.

"Internet, hry či mobil hrajú u detí počas prázdninových aktivít veľmi dôležitú úlohu," uviedla Šimčáková. Rodičom preto radí, aby im tieto želania neupierali, avšak mali ich pod kontrolou. "To znamená, zabrániť napríklad tomu, aby si dieťa sadlo k počítaču hneď, keď sa prebudí, alebo tomu, aby hralo hry či surfovalo tesne pred spaním," povedala psychologička. Šimčáková uviedla, že počas prázdnin môže byť čas strávený pri počítači dlhší, ako je odporúčaný – maximálne jeden a pol u mladších a dve a pol hodiny u starších detí. Podľa Šimčákovej je však potrebné urobiť to tak, aby dieťa nesedelo "v kuse" za počítačom. "To znamená, dohodnúť sa s ním, teraz sa hraj hodinu na počítači, potom choď von, popoludní zasa môžeš pokračovať," poradila Šimčáková.

Počas prázdnin môže byť podľa Šimčákovej počítač a internet aj prostriedkom k spoločnej zábave a záujmu rodičov a detí. "Ak dieťa ide na internet, väčšinou to berieme tak, že nám dá pokoj a my môžeme robiť niečo iné," uviedla Šimčáková. Pripomenula však, že dovolenku počas školských prázdnin si berieme preto, aby sme boli s deťmi. A to sa podľa nej dá aj pri počítači. "Môžeme si s nimi sadnúť a ukázať im, ako sa dajú na internete nájsť stránky, ktoré nás niečo naučia, pomôžu nám napríklad rozvíjať znalosti cudzích jazykov," povedala Šimčáková.

Dodala, že rodičia spoločné chvíle za počítačom môžu využiť aj na to, aby sa zoznámili s tým, aké stránky dieťa navštevuje, s kým počas surfovania a chatovania komunikuje. "Ide o takú kontrolu s dôverou, čiže nejde len o to pozrieť si históriu navštívených stránok, ale rodič môže dieťaťu ponúknuť pomoc odstrániť to, čo spomaľuje, blokuje načítanie stránky či zahlcuje poštovú schránku. Dáva mu tým na vedomie, že ak má s niečím problém, je tu, aby mu pomohol," dodala psychologička.

Podľa posledných prieskumov spoločnosti Orange o bezpečnom používaní komunikačných technológií, narastá počet detí, ktoré surfujú po stránkach s nevhodným obsahom. Až 41 percent z nich vo veku 8 až 15 rokov sa v prieskume priznalo, že si prezrelo stránky o drogách, 64 percent detí navštívilo stránky s erotickým obsahom. Takúto možnosť si pritom pripúšťa necelých 20 percent rodičov. Tretina detí, ktorá využíva chatovanie, komunikuje podľa prieskumu týmto spôsobom s neznámymi ľuďmi.