Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Neúmyselné manželstvo troch ľudí v Iráne sa stalo unikátnym prípadom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po smrteľnej diagnóze Mahtab, 35-ročná matka dvoch detí, povedala manželovi, aby sa ešte za jej života znovu oženil a vzal si jej priateľku.

Teherán 17. február (TASR) - Prípad iránskej ženy, ktorá prinútila svojho manžela, aby si vzal jej priateľku, lebo si myslela, že zomiera na rakovinu - predtým než zistila, že rakovinu nemá - obrátil iránske rodinné právo hore nohami, napísala v piatok agentúra DPA.

Po smrteľnej diagnóze Mahtab, 35-ročná matka dvoch detí, povedala manželovi, aby sa ešte za jej života znovu oženil a vzal si jej priateľku. Nová manželka rýchlo otehotnela. Neskôr sa ukázalo, že Mahtab diagnózu rakoviny stanovili nesprávne. Tá sa následne obrátila na súd, ktorý sa zaoberá rodinnými záležitosťami, aby prinútil manžela rozviesť sa, čo on odmieta.

Podľa Mahtab vzhľadom na nesprávnu diagnózu musí náhradná manželka odísť. Jej životný partner však tvrdí, že ani on, ani jeho nová žena s Mahtabiným návrhom pôvodne nesúhlasili a manželstvo uzavreli, len aby splnili jej posledné želanie. Navyše argumentuje aj tým, že svoju novú manželku teraz nemôže "vyhodiť na ulicu", pretože je tehotná. Už súhlasil, že sa o obe ženy postará a bude s nimi žiť pod jednou strechou. V Iráne je takéto spolužitie legálne, ale Mahtab je proti.

Sudca Behrúz Mohádžerí, ktorý sa rodinným právom zaoberá desiatky rokov, uviedol, že na rozhodnutie v tejto veci potrebuje viac času, pretože s niečím podobným sa doposiaľ nestretol.