Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V Teheráne vystavili dve olejomaľby namaľované Adolfom Hitlerom

Na archívnej snímke z 22. septembra 1938 je nemecký diktátor Adolf Hitler v Bad Godesbergu. Foto: TASR/AP

Kurátorka sa domnieva, že oba obrazy vznikli začiatkom dvadsiateho storočia vo Viedni, kde sa budúci diktátor snažil presadiť ako umelec.

Teherán 8. októbra (TASR) - Galéria Daphineh v iránskej metropole Teherán vystavila dve maľby niekdajšieho nemeckého diktátora Adolfa Hitlera.

"Na výstave sú tiež prezentované olejomaľby ďalších umelcov, väčšina návštevníkov sa však prichádza pozrieť práve na Hitlerove maľby," uviedla dnes pre agentúru DPA kurátorka galérie Daphineh Golnaz Golsabahiová. "Veľa Iráncov nemá vedomosti o tom, že "krvilačný diktátor ako Hitler" vytváral tiež umenie," dodala.

O histórii a pôvode týchto malieb máme iba málo informácií, doplnila Golsabahiová. Kurátorka predpokladá, že dvojicu Hitlerových olejomalieb kúpil ešte pred iránskou islamskou revolúciou v roku 1979 bohatý iránsky zberateľ umenia. Po revolúcii ich skonfiškovali a ponúkli na vystavovanie.

Kurátorka sa domnieva, že oba obrazy vznikli začiatkom dvadsiateho storočia vo Viedni, kde sa budúci diktátor snažil presadiť ako umelec.

Na internete sa objavilo viacero videí zobrazujúcich výtvarnú tvorbu Adolfa Hitlera. Tu je jedno z nich: