Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Šatky nosia moslimské nevesty, modelky, političky a športovkyne

Na snímke Sümeyye, najmladšia dcéra tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jej manžel 36-ročný Selčuk Bayraktar mávajú počas svadobného obradu v Istanbule Foto: TASR/AP

Islamská viera má predpisy ako má byť oblečená na verejnosti nežnejšia časť ľudstva. Spoznajte v krátkosti jednotlivé druhy zahalenia ženskej postavy a tváre.


Moslimky alebo ženy z islamských štátov so zakrytými vlasmi sa stávajú bežnou súčasťou európskych miest, aj na Slovensku si na ne pomaly zvykáme. Pri cestách do moslimských krajín na dovolenku, kde napríklad podnikneme návštevu mešity, či za obchodom, sa stretávame so zahalenými ženami z rôznych spoločenských vrstiev. Preto sa treba zaujímať o zvyklosti platiace pre domácich a cudzincov najmä v konzervatívnych islamských štátoch, aby sme sa vyhli nedorozumeniam či nepríjemnostiam, napríklad s náboženskou políciou.

Na ilustračnej snímke ženy oblečené v čádore, Irak.
Foto: TASR/AP


Najčastejšie je nám známa šatka - hidžáb, zakrýva vlasy, krk, poprsie, ale tvár je odhalená. Inou formou je závoj pod názvom nikáb s úzkym otvorom pre oči (ten si možno pamätáme zo spracovania orientálnych rozprávok) a nosí sa k nemu špeciálny odev - abája.

Ilustračné foto moslimiek v nikábe.
Foto: TASR/AP


Postava konzervatívnych moslimiek je zahalená oveľa viac. V strednej Ázii nosia čádor, čierny či tmavovzorovaný splývavý odev, kde je tvár nezakrytá. Ďalšou formou ženského odevu je burka. Poznáme ju na našom kontinente z početných islamských komunít v západnej Európe. Tmavá burka zakrýva celé telo, v oblasti tváre je látka husto mriežkovaná alebo látka je veľmi jemná : žena vidí nás, ale my jej tvár nevidíme.

Ilustračné foto ženy v burke s dieťaťom.
Foto: TASR/AP


Po vlne teroristických útokov, kvôli nemožnosti identifikovať hneď postavu, tvár a vlasy úplne zahaleného človeka sa v posledných rokoch množia otázniky okolo oblečenia moslimiek v burkách. Moslimské ženy sa v Európe slobodne pohybujú na verejnosti, v úradoch, nemocniciach, učia v školách... V tejto súvislosti je zaujímavá správa, že Maroko na severozápade Afriky, na dotyk o nášho kontinentu, zakázalo v tomto roku nosenie a výrobu buriek z bezpečnostných dôvodov.

Na archívnej snímke zo 4. augusta 2016 dvadsaťorčná Nissrine Samaliová ide do mora v celotelových plavkách nazývaných burkini v Marseille.TASR /AP
Foto: TASR AP


Náboženské predpisy, zvyklosti islamskej viery pre oblečenie ženy na verejnosti a v súkromí sa odrazili tiež v oblasti voľného času a športu - vznikli celotelové plavky burkiny a inak sú oblečené aj športovkyne z islamských krajín a veriace moslimky. Hidžáby sú súčasťou uniforiem policajtiek, účastníčok súťaží krásy. Šatky nosia političky islamského vierovyznania aj v USA. Veľmi známe sú fotografie populárnej pakistanskej političky Benazír Bhuttovej (1953- 2007) s neodmysliteľnou bielou šatkou na hlave.

Exprezidentka Kosova Atifete Jahjagová
Foto: TASR/AP



Ani jeden z najdôležitejších dní ženy, deň svadobný, sa nezaobíde bez zahalených vlasov. Tradícia zo Západu, ženích v čiernom a nevesta v bielom síce prenikli do módnych salónov v islamských krajinách, ale hidžáb a zahalenie tela ostáva. Celý svet obleteli fotografie zo svadby Sümeyye - najmladšej dcéry tureckého prezidenta Recepa Erdogana, stojaceho pevne na pozícii islamu. Samozrejme, sú političky, ktoré na fotografiách nemali šatky : exprezidentka Indonézie Megawati Sukarnoputriová, turecká expremiérku Tansu Cillerová či exprezidentka Kosova Atifete Jahjagová.




Americká šermiarka Ibtihaj Muhammadová si napráva hidžáb pred súbojom s Ukrajinkou Olenou Kravatskou v individuálnej šabli v šerme žien na OH v Rio de Janeiro 8. augusta 2016.
Foto: TASR AP