Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Island, zimná rozprávka mimo sezóny

Krásy Islandu Foto: Romana Juhásová

Po tajomnej ostrovnej krajine blúdi najviac turistov počas leta. Nabúrajte sterotyp a dostane sa vám odmeny v podobe kľudu, vyššej pravdepodobnosti polárnej žiary či farebnejších západov slnka.


Teraz.sk vám prináša špeciálny seriál, v ktorom vám počas štyroch dní – od piatka do pondelka - predstaví zaujímavé cestopisné reportáže, ktoré počas tohto roka patrili na Webmagazin.sk medzi tie najúspešnejšie. V piatok sme vás zaviedli do Thajska, dnes navštívime Island, v nedeľu vás prevedieme Krakovom a v pondelok cestovanie zavŕšime v japonskom Tokiu.

Island v zime a v lete je ako dve odlišné krajiny, preto je pri plánovaní dôležité zvážiť dátum vycestovania. Položte na vážky príjemnejšie počasie a dlhé dni verzus zasnežená zimná rozprávka a menej turistov. Mnoho skúsených poznávateľov Islandu dokonca argumentuje za zimu. Naplánujte si zimnú dovolenku i vy.

Nech chlad neodradí


Pokiaľ vás napĺňa obavami treskúca zima, budete príjemne prekvapený dennými teplotami okolo nuly, ktoré vďaka teplému golfskému prúdu málokedy klesnú pod mínus päť. Zimomravých zahreje teplý islandský vlnený sveter, kráľ suvenírov. Počasie je ale nepredvídateľné a neustále v akomkoľvek období. Domáci hovoria, že pokiaľ sa vám nepáči, počkajte desať minút a ono sa zmení.

Dlhé noci prinášajú výhody


Niekto si môže ťažko navykať na extrémne dlhú tmu, lebo slnko vychádza o jedenástej ráno a o jednej poobede je už za obzorom. Škandinávske noci však so sebou prinášajú výhody. Dostatočná tma je jednou zo základných podmienok vzniku polárnej žiary, magickú hru svetiel môžete uvidieť s vyššou pravdepodobnosťou ako v iných obdobiach, no na sto percent to neviete nikdy.

Krásy Islandu
Foto: Romana Juhásová
Výlety za Aurorou neďaleko od Reykjavíku organizujú cestovné kancelárie celoročne, vhodným miestom pre tento pohľad je aj severnejšie mesto Akureyri, ktoré je navštevované aj vďaka lyžiarskemu stredisku a iným zimným aktivitám. Keďže slnko nevychádza ďaleko nad horizont a zdá sa, že ustavične vychádza či zapadá, pripravte sa na niekoľkohodinovú koncentrovanú romantiku.

Dlhšia tma znamená aj dlhšie trvajúcu zábavu a zabávať sa domáci vedia. Reykjavík je známy svojim neúnavným nočným životom, hlavnú ulicu Laugavegur lemuje jeden bar za druhým. Takmer v žiadnom nechýba živá hudba a hŕstka veselých mladých Islanďanov, najveselších koncom decembra, kedy sa študenti regenerujú po náročnom školskom semestri.

Krásy Islandu
Foto: Romana Juhásová
Hudbou táto krajina doslova žije, koncert vás prekvapí aj v nedeľu naobed pri prezeraní regálov v hudobnom obchode. Stačí si uvedomiť pomer svetovo známych islandských umelcov a celkového počtu obyvateľov.

Nič vám neujde


Z Reykjavíku sa všadiaľ pohodlne dostanete vďaka organizovaným krátkym či dlhším výletom, ktoré viaceré cestovné kancelárie organizujú celoročne, v ponuke sú dokonca i špeciálne zimné exkurzie. Môžete si ich prehliadnuť napríklad na stránke Extremeiceland.is.



Kto uprednostní slobodnejšiu a dobrodružnejšiu formu poznávania, vypožičanie auta je tiež často využívaná možnosť. Všetky rôznorodosti krajiny - sopky, gejzíry, veľryby a geotermálne kúpele, vám teda neujdú ani v zimných mesiacoch, obídete letné davy turistov a zmätený pocit, či ste na Islande alebo niekde oveľa východnejšie. Navyše, v decembri, januári a februári sú často ceny o čosi znížené.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Hriešne Thajsko ponúka krásne pláže aj nákupný raj
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo
VIDEO: Nádherná pláž, ktorá ukrýva smutné tajomstvo