Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Izraelský kaderník vynašiel zázračnú jarmulku na chránenie súvercov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Veriaci židia nosia jarmulky na znak úcty k Bohu.

Jeruzalem 23. januára (TASR) - Izraelský kaderník prišiel na spôsob, ako môže veriaci žid nosiť jarmulku bez toho, aby tým pútal pozornosť okolia. Vyhotovil ju totiž v tradičnej forme, ale jej vonkajšiu stranu pokrývajú umelé alebo pravé vlasy vo farbe a kvalite vlasov jej používateľa.

Izraelský kaderník Šalom Koreš vysvetlil, že ho k nápadu inšpiroval silnejúci antisemitizmus v Európe, kde sa jeho terčom naposledy stali zákazníci a personál v obchode s kóšer tovarom v Paríži. Poznamenal, že o "zázračnú jarmulku" už prejavili záujem židia z Francúzska i Belgicka, takže bol nútený nájsť si agenta, ktorý sa bude venovať predaju.

"Magic Kippa" sa zatiaľ predáva cez internet. Cena jarmulky závisí od použitých vlasov: ak sú umelé, cena sa začína pri 49 eurách za kus, ak je vyrobená z pravých vlasov, stojí od 79 eur. Je možné ju prať, aj farbiť. K vlasom sa pripevňuje sponkou, ako to židia často robia aj s tradičnou jarmulkou z látky.

Veriaci židia nosia jarmulky na znak úcty k Bohu. Nový model, ktorý na trh uviedol Šalom Koreš, vyvolal v Izraeli zmiešané reakcie. Niektorí sú z takej jarmulky nesvoji, lebo by tým vraj zatajili svoju identitu, iní nápad vítajú, lebo to považujú za spôsob ochrany pred potenciálnym nebezpečenstvom, akému sú židia často vystavení.

Rabín Šlomo Aviner, ktorý učí v prominentnej jeruzalemskej ješive, uviedol, že jarmulky by malo byť vidno, nemali by byť skryté, súčasne však upozornil, že podľa židovských učencov v časoch ohrozenia môže byť kippa aj skrytá.