Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Jana Kirschner: Skladba Dunaj vznikla skôr ako film Ostrým nožom

Jana Kirschner, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Na premiére filmu sa však nezúčastní, upísala sa totiž televíznej šou Hlas Česko Slovenska, kde bude jedným zo štyroch koučov - porotcov.

Bratislava 6. februára (TASR) – Speváčka, skladateľka aj textárka Jana Kirschner zložila a otextovala pieseň Dunaj, ktorá zaznie ako titulná vo filme Ostrým nožom režiséra Teodora Kuhna. Snímka bude mať premiéru 21. februára. Je to druhý filmový príspevok úspešnej slovenskej interpretky, tým prvým bola pieseň Pokoj v duši pre rovnomenný film režiséra Vladimíra Balka, ktorý mal premiéru 29. januára 2009, teda pred desiatimi rokmi.

Pesnička Dunaj vo filme Ostrie noža vznikla však skôr, ako bol nakrútený film. „Bolo to opačne, ja som ju najprv napísala a my sme ju nahrali. Tú melódiu som mala už dlho v hlave, povedala som chalanom – poďme to nahrať, za pár minút som napísala aj text. Nevedela som, kde tú pesničku uložím, či ju dám na nejaký album, alebo ju niekomu venujem, aby ju spieval. Nevedela som, čo s ňou. Asi týždeň nato som si prečítala rozhovor s Teodorom Kuhnom, mladým režisérom, na ktorého si spomínam, keď bol ešte mladý chalan z Petržalky, ktorý chodil so skejtom pod pazuchou. Viac som sa kamarátila s jeho otcom, ktorý hral v kapele Bezmocná hŕstka. Teo bol náš kamarát, ale o dosť mladší a vyrástol z neho režisér, ktorý si vybral túto tému. Napísala som jeho otcovi a ponúkla túto skladbu Teovi. Takže to bolo opačne, ja som oslovila Tea s tým, že si myslím o skladbe Dunaj, že má miesto v jeho filme, on s tým súhlasil,“ uviedla pre TASR Jana Kirschner.



Na premiére filmu sa však nezúčastní, upísala sa totiž televíznej šou Hlas Česko Slovenska, kde bude jedným zo štyroch koučov - porotcov. Tými ďalšími sú spevák Vojtěch Dyk, raper Kali a spevák skupiny Kabát Josef Vojtek.

„Je to milá povinnosť, ktorá ma dostala do úplne iného sveta. Teším sa, že mi do života prišli trocha iní ľudia, nahliadla som do úplne iného sveta, z ktorého som dobrovoľne odišla pred pár rokmi. Povedala som si vtedy, že nechcem robiť mainstream. Teraz však prišla výzva, v živote treba povedať áno aj na iné veci a treba si to skúsiť. Musím poklepať, ale zatiaľ je to super,“ hovorí speváčka a dodáva: „Už sme za päť dní videli skoro 120 prihlásených. Musím povedať, že ma prekvapilo, napriek tomu, že je veľa speváckych a talentových súťaží na Slovensku a v Čechách, tak stále bolo čo objavovať. Prišli ľudia s nefalšovaným talentom, ktorý sa nedá nikde naučiť ani vyštudovať, s tým sa musíte narodiť. Je ich tam pár s hviezdnym potenciálom. Mám tam niekoľko zaujímavých chalanov, z čoho sa veľmi teším, mám totiž pocit, že dobrý pesničkár by sa na Slovensku či v Čechách zišiel, pesničkárov nikdy nie je dosť.“

Speváčka, skladateľka a textárka Jana Kirschner vydala v roku 1997 debutový album s názvom Jana Kirschner. Štyrikrát po sebe, v rokoch 1999 až 2003 vyhrala v ankete Slávik kategóriu speváčok. Úspešný bol druhý album V cudzom meste, vydaný v marci 2000, aj tretí Pelikán, vydaný v máji 2002. Na svojom konte má osem štúdiových albumov, tri kompilácie a koncertný album Živá z októbra 2017. Patrí k najvýraznejším osobnostiam slovenskej hudobnej scény.