Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Táto princezná sa o rok vydáva

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nevestu z Japonska požiadal budúci ženích Komuro o ruku po ročnej známosti.

Tokio 22. novembra (TASR) - Japonská princezná Mako, najstaršia vnučka cisára Akihita, sa bude vydávať 4. novembra 2018. V stredu to podľa agentúry DPA potvrdil cisársky dvor.

Mako, staršia dcéra princa Akišina, sa so snúbencom Keiom Komurom zoznámila pred piatimi rokmi počas štúdia na Medzinárodnej kresťanskej univerzite v Tokiu. Komuro, ktorý v súčasnosti pracuje v právnickej firme v Tokiu, požiadal princeznú o ruku po ročnej známosti.

Dvojica oznámila svoje zasnúbenie v septembri. Tento termín bol preložený začiatkom júla, keď južný ostrov Kjúšu zasiahli zosuvy pôdy a prudké povodne, ktoré si vyžiadali 36 mŕtvych a päť nezvestných. Tradičné oslavy sú naplánované na 4. marca.

Členky japonskej cisárskej rodiny po sobáši s neurodzeným mužom strácajú svoje privilegované postavenie na cisárskom dvore. Princezná sa preto bude musieť svojho titulu vzdať.

Ženy v Japonsku nemajú právo zasadnúť na chryzantémový trón. Preto sa plánuje, že po abdikácii súčasného cisára Akihita, ktorú Japonci očakávajú 30. apríla 2019, na trón zasadne korunný princ Naruhito.