Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vnučka cisára Akihita sa zasnúbila s neurodzeným mužom

Na snímke vpravo je japonská princezná Mako a jej snúbenec Kei Komuro. Foto: TASRAP

Princezná Mako a jej snúbenec právnik Kei Komuro uviedli, že ich vzťah sa začal pred piatimi rokmi na študentskom zhromaždení Medzinárodnej kresťanskej univerzity v Tokiu.

Tokio 3. septembra (TASR) - Japonská princezná Mako, najstaršia vnučka cisára Akihita, sa zasnúbila s neurodzeným mužom, svojím spolužiakom z vysokej školy. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie princeznej a jej snúbenca.

Princezná Mako a jej snúbenec právnik Kei Komuro na spoločnej tlačovej konferencii uviedli, že ich vzťah sa začal pred piatimi rokmi na študentskom zhromaždení Medzinárodnej kresťanskej univerzity v Tokiu, ktorú obaja úspešne ukončili.

Mako (25) sa podľa vlastných slov do rovnako starého Keia zaľúbila, pretože "má úsmev ako slnko", veľké srdce a je úprimný. Podľa vyhlásenia cisárskeho paláca sa svadba mladého páru očakáva na budúci rok.

Japonské cisárske zákony však požadujú, aby princezná po sobáši s radovým občanom opustila kráľovskú rodinu, pričom žena za žiadnych okolností nesmie zasadnúť na cisársky trón.

Súčasný cisár Akihito (83) vlani v auguste naznačil svoje prianie odstúpiť z trónu, argumentujúc, že vysoký vek mu bude brániť vo vykonávaní štátnických povinností, hoci tie majú iba reprezentačný charakter. Japonsko v súčasnosti zvažuje zmenu zákonov, ktoré by cisárovi umožnili odstúpiť; za uplynulé dve storočia neodstúpil žiadny japonský cisár.

Akihito má iba štyroch potenciálnych nástupcov. Sú nimi jeho synovia korunný princ Naruhito a princ Fumihito, Fumihitov syn Hisahito a cisárov mladší brat princ Masahito.