Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Aj na jar treba myslieť na ochranu pred slnečnými lúčmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ako prevencia vzniku kožnej rakoviny sa odporúča vyhýbanie sa slnečným lúčom medzi 10.00 až 15.00 h

Bratislava 10. apríla (TASR) - Po zimných mesiacoch je koža na slnko najcitlivejšia, preto treba podľa odborníkov aj v tomto období pri výlete do prírody či dlhšom pobyte na slnku myslieť na ochranu pred slnečnými lúčmi.

"Je veľmi dôležité, aj keď lúče nie sú ešte také kolmé ako v letných mesiacoch, natierať sa aj na jar, v zime na lyžovačke sa natierame tiež," povedala onkodermatologička Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave Katarína Poláková. Okrem toho radí nezabúdať aj na vyhľadávanie tieňa počas obeda.

Slnečné lúče nevyvolávajú len začervenie či spálenie kože. UV žiarenie nepriamo ovplyvňuje imunitný systém, spôsobuje predčasné starnutie kože, stratu jej pružnosti a môže viesť k vzniku rakoviny kože. Klimatické zmeny sa podpísali pod zvyšovanie intenzity UV žiarenia, potreba ochrany kože je preto podľa Polákovej o to naliehavejšia. "Dôkazom je stúpajúci trend výskytu rakoviny kože, ktorá dosiahla prvú priečku vo výskyte onkologických ochorení vôbec," skonštatovala. Prípady pribúdajú aj medzi mladými ľuďmi.

Každá koža je iná

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo
Každá koža má inú citlivosť na slnečné žiarenie, pričom najohrozenejšia je jemná detská koža, prípadne ľudia so svetlou a citlivou kožou. Ako prevencia vzniku kožnej rakoviny sa odporúča vyhýbanie sa slnečným lúčom medzi 10.00 až 15.00 h. Deti do troch rokov života by nemali byť vystavené ich účinkom vôbec. Väčšie riziko vzniku kožného nádoru je u ľudí so svetlejšou pokožkou, fototypmi I a II, ľudí s množstvom materských znamienok.

Pri dlhšom pobyte na slnku treba použiť opaľovací krém, podľa Polákovej stačí na jar používať krémy s nižšími faktormi, než na aké sú ľudia zvyknutí v lete. Treba tiež pamätať na to, že nedostatočné množstvo opaľovacieho krému či nerovnomerná aplikácia môžu výrazným spôsobom znížiť jeho ochranný faktor.